Wat+een+ophef%2C+maar+wat+doe+jij%3F
Blog
© Koos Groenewold

Wat een ophef, maar wat doe jij?

Wat een bijzondere week. Iedereen had zijn of haar mening wel klaar naar aanleiding van het aannemen van de amendementen van de Partij van de Dieren over de Wet Dieren door de Eerste Kamer. Het ging er fors aan toe tussen de ‘groene-vegalobby’ en de ‘boerenlobby’. Verbaasd was ik hierover niet want de geijkte antwoorden vlogen over tafel.

Als varkenshoudster voel ik mij als een rentmeester over de natuur en dieren. Ik probeer er goed voor te zorgen met de middelen die ik heb. En als ik dan naar 10 jaar geleden kijk, zie ik dat er écht wel wat verbeterd is voor het dierenwelzijn van het varken. Meer ruimte voor het varken, meer afleidingsmateriaal, daglicht enzovoort. Ach we kennen het verhaal wel.

Ook ik weet dat er andersdenkenden zijn. Stel dat je niet op de boerderij woont, maar in de stad. Je kent waarschijnlijk de boerderij alleen uit de voorleesboekjes. Daarin scharrelen koeien, kippen en varkens gezellig samen kletsend over het erf. Vervolgens ga je met je kinderen nog eens op bezoek bij een kinderboerderij. Meestal scharrelen hier ook nog wel een paar varkens rond. Dat is dan jouw beeld van varkens en waarschijnlijk ook de varkenshouderij. Hoe moet je dan weten, hoe het er werkelijk aan toegaat op een varkensbedrijf? Los van het feit dat alles wat we doen een reden heeft.

Gelukkig heeft de POV hiervoor The Pig Story ontwikkeld. Een platform waarop we kunnen laten zien wat er gebeurt in de varkenshouderij in Nederland. Ik vind dat we met een toffe groep varkenshouders vol enthousiasme hier mooi vorm aan geven. En ik hoop dat alle varkenshouders en mensen in de periferie in Nederland dit platform een warm hart toedragen. Door erover te vertellen, berichten te delen en eerlijke verhalen te liken op de sociale media. En laten we dit niet als enige manier zien. Maar vertel en/of laat ook jouw verhaal zien. Hoe houd je de varkens en waarom op deze manier. Pas als iedereen een goed beeld heeft over de varkenshouderij, kunnen politici goede besluiten nemen.

Ruth van der Haar
varkenshouder in Collendoorn

Bekijk meer over:

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer