Zeugoverleving+in+Denemarken+moet+omhoog
Nieuws
© Varkens Archief

Zeugoverleving in Denemarken moet omhoog

Het verlagen van de sterfte van zeugen is een opdracht voor de Deense varkenshouderij. In 2021 voerde een varkensbedrijf gemiddeld 16 procent van de zeugenstapel af naar de destructor DAKA. De Deense brancheorganisatie L&F wil naar een zeugoverleving van 91 procent.

Alle Deense zeugenhouders krijgen binnenkort informatie over de zeugensterfte in hun eigen veestapel over de jaren 2020 en 2021. Als de zeugensterfte op hun bedrijf te hoog is, moeten ze maatregelen nemen om de uitval terug te dringen.

De sterfte van zeugen neemt volgens de ondernemersorganisatie Landbrug & Fødevarer sector varkens sinds 2017 toe in Denemarken. In 2020 was dat 15 procent en in 2021 stierf 16 procent van de zeugen op de bedrijven.

Onacceptabel

De stijging van de afgelopen jaren is volgens die organisatie een onacceptabele trend, die de branche gezamenlijk moet om ombuigen. Met de brief willen ze individuele zeugenhouders bewust maken van de zeugensterfte op hun bedrijf. ‘Als de zeugensterfte te hoog is of de uitval van zeugen sinds 2020 stijgende is, dan zijn maatregelen nodig’, stelt Christian Fink Hansen, sectordirecteur bij L&F sector varkens. Dat kan zijn strenger selecteren van fokzeugen, meer aandacht geven aan gelten en jonge zeugen, sneller ingrijpen bij aandoeningen en beenwerkproblemen voorkomen. Inzet is om op termijn uit te komen onder de 10 procent zeugensterfte per jaar. ‘Een gemiddelde zeugoverleving in Denemarken van 91 procent is ons doel.’

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer