Big+na+twee+dagen+overleggen+kost+groei
Nieuws
© Varkens Archief

Big na twee dagen overleggen kost groei

Worden meer levende biggen geboren dan het aantal functionele spenen van de zeug dan is overleggen nodig. Dat moet binnen twee dagen na werpen gebeuren anders kost het groei. Wordt een oudere big overgelegd, dan weegt die 300 tot 900 gram minder bij spenen. Ook zal het speengewicht van de toom waar het dier is bijgelegd gemiddeld 140 gram lager zijn.

De toom biggen bepaalt binnen twee dagen de rangorde aan de uier van de zeug en als dan een big erbij komt, zorgt dat voor onrust. Biggen gaan opnieuw vechten om een tepel waardoor de melkproductie van de zeug wordt verstoord en biggen gewoon minder zullen groeien. Het duurt weer even voordat er weer harmonie in zo’n kraamhok is, stellen de adviseurs Trine Friis Pedersen en Dorthe Poulsgard Frandsen van het Deense Seges Innovation tijdens een webinar over pas geboren biggen.

In Denemarken worden gemiddeld 17,6 levende biggen geboren per worp die tussen de 0,4 en 3,0 kilo wegen. Een zeug heeft gemiddeld 14 tot 15 functionele spenen. Er is dus werk aan de winkel voor zeugenhouders om zoveel mogelijk de biggen te laten overleven.

Stro benutten

Met name de kleinere biggen hebben extra warmte nodig. Deze lichtgewichten koelen sneller en meer af dan zwaardere biggen. Wordt een big kouder dan 36 graden (rectaal gemeten temperatuur) dan is hun overlevingskans beperkt. Biggen onder een comfortabele onderkruip leggen heeft het beste effect en verdient hun voorkeur.

‘Ga ze niet met papier of met droogpoeder proberen droog te maken om de temperatuurdaling sneller te stoppen’, zegt Friis Pedersen. ‘De big moet in alle rust zijn interne verbrandingsmotor zelf op gang brengen. Beter is het om bijvoorbeeld een laagje stro achter de kraamzeug te leggen. Als het werpproces achter de rug is en biggen droog zijn, kan het stro weer uit de hokken en benut worden voor het passief immuniseren van je opfokzeugen.’

Genoeg biest te verdelen

Het opnemen van gemiddeld 250 milliliter biest is het advies. Neemt een pasgeboren big minder dan 100 milliliterbiest op, dan is de kans dat die voor spenen uitvalt 89 procent. Is de biestopname tussen de 100 en 200 milliliter dan daalt de kans om voor spenen uit te vallen met 12 procent. Poulsgard Frandsen tipt om een pasgeboren big minimaal 8 uur bij de eigen zeug te houden en aandacht te schenken aan de biestverdeling. Een Deense zeug produceert gemiddeld 6,4 kilo biest zodat per big gemiddeld 362 gram beschikbaar is.

Pas na 8 uur kan bijvoorbeeld aan het beoordelen van de mate van indrogen van de navel bepaald worden of een big 8 uur oud is en overgelegd kan worden. ‘Melk van de eigen zeug geeft biggen de meeste kans op overleving. Het maken van een pleegzeug is maatwerk, lastig en het vergt veel ervaring.’

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer