Een+op+de+tien+Duitse+varkensbedrijven+gestopt
Nieuws
© Varkens Archief

Een op de tien Duitse varkensbedrijven gestopt

De cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis bevestigen de forse krimp van de varkensstapel in Duitsland. In een jaar tijd zijn er 2,42 miljoen varkens minder gehouden, een krimp van bijna 10 procent. Hetzelfde geldt voor het aantal bedrijven met varkens.

De Duitse zeugenstapel is tussen juni 2021 en juni 2022 procentueel iets minder afgenomen dan de nationale varkensstapel. In een jaar tijd is het aantal gehouden zeugen gedaald met 9,3 procent. Dat is een krimp van 152.900 zeugen. Hierdoor telt Duitsland op dit moment nog 1,48 miljoen zeugen.

In Duitsland zit de grootste krimp in aantallen bij de biggen van 20 tot 50 kilo. Er zijn nu 3,8 miljoen dieren in deze groep. Dat zijn er 711.700, ofwel 16 procent minder, dan in het afgelopen jaar.

Het aantal vleesvarkens is een jaar tijd afgenomen met 983.300 dieren, ofwel een daling van 8,7 procent. Hiermee telt Duitsland anno 2022 nog 10,3 miljoen vleesvarkens.

Varkensbedrijven ruim gehalveerd

Het aantal varkensbedrijven is in een jaar tijd met 9,6 procent gedaald. Daarmee is het aantal varkensbedrijven in 10 jaar tijd meer dan gehalveerd. Het aantal varkens in Duitsland is afgelopen decennium met zo'n 20 procent gedaald.

De Duitse bond van varkenshouders (ISN) vindt het geen wonder dat er nu sprake is van een exitgolf in de varkenshouderij. De varkenshouders hebben met meerdere negatieve factoren te maken. Mede door de Afrikaanse varkenspest zijn de prijzen te laag, zeker in verhouding tot de fors gestegen voerkosten.

Extra welzijnsregels

Daarnaast komen er veel extra welzijnsregels op de varkenshouders en met name zeugenhouders af. Als eerst moeten de guste zeugen in groepen worden gehouden en daarna komt de plicht tot vrijloopkraamhokken.

De diverse supermarktketens stellen ook steeds meer eisen, zonder dat altijd duidelijk is welke vergoeding daar langdurig tegenover staat. Tegelijk groeit de varkensstapel in Spanje maar door.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer