Eerste+uitbraak+varkenspest+op+Pools+bedrijf+in+2022
Nieuws
© Archief Varkens.nl

Eerste uitbraak varkenspest op Pools bedrijf in 2022

Een gesloten varkenshouderij in Boguszyn in Polen is besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest. Het is de eerste uitbraak bij een bedrijf dit jaar in Polen. Vorig jaar waren er in Polen in totaal 124 uitbraken bij gehouden varkens.

Het is de eerste uitbraak in Polen sinds december vorig jaar. Het gesloten bedrijf telt 175 zeugen, 1.249 biggen bij de zeug en gespeende biggen en 570 vleesvarkens. Het ligt in de provincie Groot Polen, de provincie die ongeveer een derde deel van de Poolse varkens huisvest. In het gebied rondom de uitbraak zijn dit jaar al veel besmette wilde zwijnen gevonden. Net als in het hele westen van Polen, tegen de Duitse grens aan. Het totaal aantal uitbraken bij wilde zwijnen staat in 2022 op 1.071.

In Duitsland zijn dit jaar 832 besmette zwijnen gevonden. De meeste, 567, in deelstaat Saksen. In Brandenburg gaat het om 236 besmette zwijnen en in Mecklenburg-Vorpommeren om 29. Sinds de eerste uitbraak op10 september 2020 zijn er 3.954 besmette zwijnen in Duitsland opgespoord en zijn vijf bedrijven besmet geraakt. Waarvan onlangs één in het westen van Duitsland tegen de Franse grens aan. Daar zijn tot nu toe geen besmette wilde zwijnen gevonden.

Twintig besmettingen bij Rome

In Italië zijn rond Rome inmiddels twintig besmette zwijnen opgespoord, waarvan enkele buiten het eerder besmette gebied. Het besmette gebied is dan ook uitgebreid. In Noord-Italië zijn 137 besmette zwijnen gevonden.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer