Rome+wil+zwijnenplaag+de+kop+indrukken
Nieuws
© hans menop

Rome wil zwijnenplaag de kop indrukken

Afrikaanse varkenspest is geen bedreiging voor de mensen in Rome, maar de wilde zwijnen zelf wel. Steeds vaker intimideren zwijnen bewoners en toeristen in die stad. Om de groeiende zwijnenoverlast het hoofd te bieden wil de Romeinse burgemeester de dieren ruimen.

Het plan van de burgemeester om zwijnen af te gaan schieten stuit op grote weerstand bij dierenliefhebbers. Ondanks protesten ziet die geen andere optie om de zwijnenplaag structureel de kop in te drukken. Zijn voorganger heeft het probleem voor zich uitgeschoven, waardoor het aantal schrijnende situaties waarbij de oprukkende zwijnen de inwoners bedreigen of verwonden blijft toenemen. Ook zijn vele stadsbewoners bang om in avonduren de straat op te gaan.

De zwijnen trekken vanuit het natuurpark Insugherata aan de noordkant van Rome de stad in. In dat park is een week geleden een kadaver van een wild zwijn aangetroffen dat bleek te zijn besmet met Afrikaanse varkenspest (AVP). Om verspreiding van het AVP-virus te voorkomen neemt de Italiaanse overheid maatregelen in die regio. Maar het bouwen van hekwerken om de bewegingsvrijheid van de wilde zwijnen in te perken zijn niet in korte tijd te realiseren.

Eminent belang

Voor de commerciële varkenshouderij is de aanpak van wilde zwijnen van eminent belang. Waar AVP tot begin dit jaar geïsoleerd bleef op het eiland Sardinië nu circuleert Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen in het noordwesten van Italië (Ligurië-Piemonte) en nu dus ook 500 kilometer zuidelijker in regio Rome. De kans op verspreiding en de risico's voor varkenshouders en de heel varkensvleesproductieketen nemen toe.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer