Afrikaanse+varkenspest+bij+wild+zwijn+in+Noord%2DItali%C3%AB
Nieuws
© Varkens Archief

Afrikaanse varkenspest bij wild zwijn in Noord-Italië

Bij een wild zwijn in de regio Piëmonte (Noord-Italië) is Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Dat is de eerste uitbraak van deze besmettelijke ziekte buiten het eiland Sardinië waar die ziekte al tientallen jaren aanwezig is.

Het besmette wilde zwijn is 6 januari gevonden in Ovada, ten noorden van Genua. Noord-Italië is de regio waar de meeste varkens, circa 85 procent van het totaal aantal in Italië, wordt gehouden. De uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij een wild zwijn in deze regio kan dus flinke consequenties hebben voor de export naar derde landen. Dat kan ook gelden voor de export van de beroemde droge Italiaanse hammen. Omdat de besmettting met Afrikaanse varkenspest tot nu toe beperkt was tot het eiland Sardinië hadden de Italianen geen last van handelsbeperkingen.

In de regio zijn dan ook direct beperkende maatregelen afgekondigd en wordt de zoektocht naar meer besmette zwijnen gestart. Daarbij roept onder andere senator Gian Marco Centinaio van de partij Lega op tot maatregelen, zoals ook een krimp van het aantal wilde zwijnen in de regio. Daar is te lang niets aan gebeurd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer