Elke+cyclus+frisse+en+schone+zeugen
Achtergrond
© Fotografie Twan Wiermans

Elke cyclus frisse en schone zeugen

Het wassen van zeugen is routine op het vermeerderingsbedrijf van Toine en Natasja Schrieks in het Limburgse Nederweert.

Elke week worden er 140 hoogdrachtige zeugen vier dagen voor het werpen van de drachtstal naar de kraamstal verplaatst. Als de dieren rustig op hun plek staan, zeept een medewerker van de familie Schrieks de dieren in. Daarna maakt hij de zeugen van kop tot staart schoon met een stoomreiniger en warm water.

Meteen wordt het schone kraamhok nog wat nagespoeld. ‘Dat wekelijkse reinigingsritueel kost ongeveer vijf uur’, licht Toine Schrieks toe. ‘We doen het uit oogpunt van hygiëne en het is verkwikkend voor de zeugen. Bovendien ziet de hele omgeving er netjes uit als de eerste biggen vier dagen later worden geboren. Ze komen niet alleen in een schoon, droog en comfortabel hok terecht, maar ook hun moeder ligt er schoon en fris bij.’

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer