POV%2Dleden%3A+kom+er+samen+met+LTO+uit
Nieuws
© Ruben Meijerink

POV-leden: kom er samen met LTO uit

De leden van Producenten Organisatie Varkenshouderij geven het POV-bestuur de ruimte om met LTO Nederland in overleg te gaan om uit de impasse te komen. POV hield maandagavond een algemene ledenvergadering in het Gelderse Heteren. Waarbij rond negentig varkenshouders aanwezig waren. Een van de agendapunten was de samenwerking tussen POV en LTO.

'Kom er samen uit. We hebben elkaar hard nodig', vat POV-voorzitter Linda Verriet na afloop de stemming onder de aanwezige leden samen. Om met die opdracht aan de slag te kunnen, verkende het POV-bestuur wat voor POV-leden wel en niet acceptabel is. Aanleiding voor de impasse tussen POV en LTO is de samenwerkingsovereenkomst die in 2021 verliep, maar toen met een jaar is verlengd.

Sindsdien onderhandelen de besturen van POV en LTO Nederland over een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. POV vertegenwoordigt het sectorale belang en de lobby. POV staan ook binnen LTO voor het varkensgeluid, waarbij LTO gaat over de internationale en sectoroverstijgende thema's en de regionale belangenbehartiging.

Struikelblok

Volgens Verriet is het grootste struikelblok de contributie. 'Afgelopen jaren hebben we daarover veel gesprekken gevoerd en passeerden verschillende varianten met betrekking tot de contributie de revue. Die komen nu weer op tafel.' Uitgangspunt voor de POV is, geeft Verriet aan, dat de contributie voor elke varkenshouder gelijk is en er meer keuzevrijheid komt in de bestemming van de gelden.

De stemming onder POV-leden maandagavond sluit aan bij die uit eerdere peilingen. Zo kwam uit de enquête over de toekomstrichting van de POV van november 2021 ook al duidelijk naar voren dat POV-leden voor collectieve belangenbehartiging zijn en brede samenwerking met partijen, waaronder LTO. De uitslag van de LTO-brede ledenconsultaties van najaar 2021 laten ook zien dat varkenshouders in meerderheid voor een samenwerking tussen POV en LTO zijn.

Onderzoeksagenda

Tijdens de ledenvergadering is ook de onderzoeksagenda voor 2022 vastgesteld. Dit jaar is 390.000 euro gereserveerd voor onder andere een vervolg op het blootstellingsonderzoek, onderzoek naar verbeteren van gezondheid van gespeende biggen en reductie van het gebruik van collistine, onderzoek naar de toepassing van data op het bedrijf, castratie en markt en mestverwerking. Ook worden dit jaar nieuwe welzijnsvouchers uitgegeven.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer