Vion+draait+29+miljoen+euro+verlies+in+2021
Nieuws
© Vion

Vion draait 29 miljoen euro verlies in 2021

Slachterijconcern Vion sluit voor het eerst sinds 2014 een boekjaar af met verlies. Waar de winst in 2020 nog uitkwam op 52,9 miljoen euro, bedroeg het verlies over 2021 29 miljoen euro. De omzet daalde vorig jaar met 6,2 procent naar 4,6 miljard euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers die Vion donderdag presenteerde.

De winst voor aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen bedroeg in 2021 40,0 miljoen euro. Dat was in 2020 nog 122,3 miljoen euro. De nettoschuld liep op van 6,9 miljoen euro naar 114,8 euro en de solvabiliteit daalde van 46 procent naar 39,9 procent. Over 2021 wordt geen dividend uitgekeerd aan aandeelhouder ZLTO.


CEO Ronald Lotgerink van Vion spreekt van een turbulent jaar. 'Niemand had dit verwacht.' Hij schrijft de daling toe aan veranderlijke marktomstandigheden, verstoringen in de toeleveringsketen en hogere kosten. 'Een ongekende combinatie van uitdagende wereldwijde ontwikkelingen en marktdynamiek die vooral onze Duitse activiteiten sterk hebben beïnvloed', zegt Lotgerink.

Afrikaanse varkenspest

Als eerste noemt de Vion-topman de coronapandemie die zorgde voor veel directe en indirecte kosten en productieonderbrekingen. Zo'n 60 procent van de business van Vion vindt plaats in Duitsland. Door Afrikaanse varkenspest is de export naar derde landen vanuit Duitsland weggevallen en de afzet beperkt tot Europa.

Daar kwam bij dat vanaf maart, april 2021 de import door China fors werd beperkt, zegt Lotgerink. De inlandse varkensstapel was in het land veel sneller weer op peil dan door menigeen voor mogelijk werd gehouden. Ook inflatie speelde Vion in 2021 parten. De CEO van Vion noemt de fors gestegen kosten voor energie, plastics en arbeid.

De alsmaar stijgende inkoopkosten voor rundvlees die vertraagd konden worden doorberekend naar de afnemers, speelde ook een rol. Lotgerink: 'De verkoopprijs wordt voor een paar maanden vastgelegd en dan loop je steeds achter de muziek aan als de prijs ondertussen harder stijgt.

Oorlog in Oekraïne

Over wat 2022 gaat brengen, valt volgens de topman van Vion 'met geen zinnig woord iets te zeggen'. Er zijn volgens hem nog steeds veel onzekerheden. Enerzijds treffen die de afzet, anderzijds hebben het bedrijf en de hele keten ook te maken met snelstijgende kosten. De oorlog in Oekraïne is op dit moment de belangrijkste oorzaak van sterk stijgende kosten.

'Die prijsstijgingen zijn dramatisch en treffen niet alleen ons, maar ook onze leveranciers en klanten. Vooral de voer- en energiekosten stijgen razendsnel. Dat is de belangrijkste uitdaging van dit moment. Wij hebben daarom al onze klanten een brief geschreven waarin wij aangeven met ingang van 14 maart een toeslag in rekening te brengen. De extra kosten moeten worden doorberekend', zegt Lotgerink.

Vertrouwen in strategie

De CEO van Vion heeft ondanks de tegenvallers vertrouwen in de strategie die de slachterij in het Brabantse Boxtel drie jaar geleden inzette. Die is gericht op het bouwen van korte, gesloten ketens waarin producten worden gemaakt met toegevoegde waarde op het gebied van bijvoorbeeld dierenwelzijn, klimaat en smaak.

Lotgerink: 'Onze markt- en kostenpositie is goed. Een strategie bouw je niet voor een jaar. Wij houden vast aan onze koers. De markt herstelt zich wel weer.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer