Eindelijk+beweegt+varkensprijs+opwaarts
Nieuws
© Jos Thelosen

Eindelijk beweegt varkensprijs opwaarts

Met de verhoging van 4 cent per kilo varkensvlees bij Vion komt de inkoopmarkt eindelijk weer iets in beweging. Sinds begin oktober 2021 zijn de varkensvleesprijzen vrijwel onbeweeglijk geweest. Volgens Vion laat de verkoopzijde van varkens de prijsstijging eigenlijk nog niet toe.

De notering van 1,32 euro per kilo (inclusief btw) in week 8 is volgens Vion ontstaan vanwege een krapper aanbod. 'In Europa ontstaan er verschillen tussen de landen met betrekking tot het aanbod aan vleesvarkens waarbij de varkensprijzen in de inkoop harder stijgen dan hetgeen bij de verkoop gerealiseerd kan worden', meldt de varkensvleesverwerker.

Compaxo verhoogde deze week de varkensnotering met 4 cent naar 1,12 euro per kilo (exclusief btw).
De grootste prijsstijging deze week (week 8) voert Van Rooi door. De varkensvleesverwerker uit Helmond noteerde 6 cent extra en komt uit op 1,15 euro per kilo (exclusief btw).

Als eerste gestegen

In week 7 bleek de prijsverhoging zich al voorzichtig aan te kondigen. Westfort verhoogde als eerste haar varkensnotering met 2 cent naar 1,11 euro per kilo (exclusief btw). Daarnaast zorgde een krapper aanbod van vleesvarkens ervoor dat er weer een paar koppels varkens op de Duitse internetveiling Teleporc werden verhandeld.

Varkenshandel Dijk verwacht dat door de coronaversoepelingen ook de vraag naar varkensvlees wat aan gaat trekken. Een geringer aanbod in combinatie met een toenemende vraag gaat logischerwijs leiden tot hogere varkensprijzen. Wel constateert Dijk dat prijsverhogingen vleesvarkenshouders niet meteen winst op zullen leveren, omdat de voerprijzen torenhoog zijn. Bovendien zal de prijs van biggen ook opwaarts gaan bewegen als de vleesprijzen aantrekken.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer