In+turbulente+markt+varkensvlees+produceren
Nieuws
© Varkens Archief

In turbulente markt varkensvlees produceren

Eind 2021 is het aantal zeugen in Europa sterker gedaald dan de stijgende productie van biggen per zeug goed kan maken. ‘Het effect van een lagere varkensproductie is nu te merken op de Europese markt’, constateert Sandro Schulz, prijzenanalist bij Mintec. ‘De krapte aan varkens in combinatie met een aantrekkende vraag naar varkensvlees zorgt voor een explosieve stijging van de varkensprijzen.‘

De prijsstijging zet zich volgens Schulz de komende weken door vanwege de krapte aan varkens en de stijgende vraag naar varkensvlees. ‘De coronamaatregelen zijn opgeheven en traditioneel neemt de vraag naar varkensvlees toe in de lente en zomermaanden’, licht hij toe tijdens een webinar op 9 maart. ‘Daarom zal de Europese consumptie van varkensvlees in 2022 naar verwachting een half procent hoger uitvallen dan in 2021.’

Ondanks een dalende varkensvleesproductie en een iets stijgende consumptie zal de zelfvoorzieningsgraad voor varkensvlees in Europa nog ruim boven 115 procent uitkomen. Export naar China zal nog lastiger zijn dan in 2021 omdat China snel richting zelfvoorzienend gaat. ‘Vanwege de verliezen op de varkensvleesproductie heeft China maatregelen aangekondigd om de productie te reguleren’, zegt Schulz. ‘Het doel is om constant rond de 43 miljoen zeugen in productie te hebben en met productiviteitsstijging de varkensvleesproductie te verhogen en de sector efficiënter te maken.’

Daarom zijn Europese varkensvlees exporterende landen op zoek naar alternatieve afzetmarkten. Japan zal wat meer varkensvlees importeren omdat de rundvlees historisch hoog is. Hetzelfde geldt voor Zuid-Korea. Vietnam en de Filipijnen kampen nog met de gevolgen van Afrikaanse varkenspest en zullen ook interessante markten zijn.

Stijgende productiekosten

Bedreigingen voor de productie van varkensvlees in Europa ziet Schultz in de fors stijgende productiekosten. ‘Varkenshouders hebben te maken met inflatie, stijgende energieprijzen en arbeidskosten en fors duurdere kunstmest- en voerprijzen. Ook de slachterijen en vleesverwerkers zien hun kosten toenemen’, zegt de prijzenanalist. ‘De veranderingen die we momenteel doormaken zijn ongekend. Kenners geven aan nog nooit zo’n turbulentie op de varkensvleesmarkt te hebben meegemaakt in de afgelopen drie decennia. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne maakt het allemaal nog onzekerder.’

Risico’s afdekken

Schulz geeft aan dat Mintec samen met een makelaar bezig is om prijsrisico’s af te dekken. ‘We ontwikkelen een nieuw product om risico’s van prijsschommelingen voor Europees varkensvlees beter te kunnen managen.’

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer