Aanvoer+vleesvarkens+slachterijen+5+procent+lager
Nieuws
© Jos Thelosen

Aanvoer vleesvarkens slachterijen 5 procent lager

Nederlandse varkensslachterijen hebben in de eerste weken van 2022 een stap achteruit gedaan. In de eerste vijf weken hebben ze 81.000 vleesvarkens minder geslacht dan in dezelfde periode vorig jaar. Bovendien nam het gemiddelde slachtgewicht een kilo af.

Tot en met week vijf hebben de slachterijen 1,55 miljoen varkens geslacht. Dat is 5 procent lager dan in dezelfde periode van 2021. Het effect van het wegvallen van vleesvarkensplaatsen door saneringsregeling Varkenshouderij begint duidelijker zichtbaar te worden in de cijfers van de varkensvleesproductie. Toch is die met 1,55 miljoen varkensslachtingen exact even hoog als in de eerste vijf weken van 2020; dat was voor de coronauitbraak toen er meer levende export was.

Nederlandse varkensslachterijen hebben nog steeds te maken met hoge gemiddelde slachtgewichten. Toch is de 101,3 kilo per geslacht varken nog een kilo onder het gemiddelde van een jaar geleden. In de eerste weken van 2020 kwam het gemiddelde slachtgewicht uit op 101 kilo.

Vleespercentage iets hoger

Het gemiddelde vleespercentage van de dit jaar geslachte varkens bedraagt 58,9 procent. Dat is 0,1 procent hoger dan in de twee jaar ervoor, blijkt uit de marktcijfers van RVO.nl.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer