%27Bent+u+ook+het+spoor+bijster%3F%27
Blog
© Anita Rozendaal-Baaij

'Bent u ook het spoor bijster?'

Jesse Klaver van GroenLinks en Rob Jetten van D66 werden afgelopen week op de vingers getikt door het CDA en BoerBurgerBeweging. Ze zouden met polariserende posts op Twitter zijn gestart met een heksenjacht.

Jetten spoorde burgers aan om foto's in te sturen van gele weilanden, die verdord zouden zijn door het gebruik van glyfosaat. Klaver wist de plank mis te slaan door te stunten met #huizen of #koeien. Volgens hem ligt de oorzaak van de woningcrisis bij de agrarische sector.

Op woensdag 16 februari verscheen een bericht in de media dat minstens 30 procent van de veestapel moet verdwijnen. Dit zou hebben gestaan in de uitgelekte plannen van de kabinetsformatie. Dit allemaal om Natura 2000-gebieden te beschermen.

Op zondag 13 februari kopte nu.nl dat Nederlandse bossen vooral worden bedreigd door een verkeerde bossenstrategie. De heren met verstand van zaken zouden de verkeerde boomsoorten aanpoten, waardoor er een soort zelfverminking van het bos ontstaat en de biodiversiteit daalt. Het Brabants Dagblad schreef over de zorgen over 100.000 vierkante meter lege stallen. De 25 varkensbedrijven rondom Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel zijn samen al goed voor een oppervlak van zo'n 90.000 vierkante meter.

Voor wie denkt dat alleen veehouders zijn getroffen, heeft het mis. Zelfs de openluchtvoorstelling Het Pauperparadijs kon niet doorgaan vanwege het stikstofbeleid. Ondertussen mag wel iedereen gewoon zijn of haar hond laten schijten in het nabijgelegen Natura 2000-gebied, goed voor 11 kilo stikstof per hectare grond.

Afsluitend hebben natuurorganisaties zoals een Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provinciale landschappen de kwaliteitssystemen niet op orde. Dat concludeerde Tweede Kamerlid Roelof Bisschop (SGP) die minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof aan de tand voelde. Van der Wal heeft alle vertrouwen in SNL, de onafhankelijke certificering die audits uitvoert bij de natuurclubs.

Schiet mij maar lek. Misschien dat het enige lichtpuntje is dat er steeds meer boerderijwinkels succesvol zijn aangesloten bij ketens als Lekkerder bij de Boer. Een trend die geen hype, maar gewoonte is te noemen. Een andere uitweg is het bedrijf op papier omtoveren tot natuurorganisatie. Dan ben je voorlopig ontzien van strenge regeltjes.

Anita Rozendaal-Baaij
Freelance vakredacteur en eigenaar van RED schrijft

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer