%27Grensoverschrijdend+gedrag%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Grensoverschrijdend gedrag'

Grensoverschrijdend gedrag houdt de gemoederen van Nederlanders volop bezig. Waar de showbizz en de muziekwereld de afgelopen weken te kampen hadden met ontluisterende onthullingen, ligt nu het mannenbolwerk, de voetbalwereld, onder het vergrootglas. Maar ook in de varkenshouderij is grensoverschrijdend gedrag geen onbekend verschijnsel.

Overschrijden van grenzen is in mijn ogen meer dan wenselijk voor een toekomstbestendige varkenssector. Zo is het bij het aanboren van nieuwe afzetmarkten nodig om de grens over te trekken. Elk onderdeeltje van het varken optimaal tot waarde brengen en tot nut te maken voor verschillende consumenten op deze aardbol vergt nou eenmaal toegang tot een flink scala aan afzetmarkten. Markten in eigen land, omringende landen, de Europese Unie, Europa en derde, verre landen. Bij voorkeur grenzeloos zijn om mondiaal markttoegang te hebben met het Holland Varken. Aanhoudend grensoverschrijdend gedrag bij de afzet van varkensvlees en -producten is het fundament onder een vitale varkenshouderij.

Daarnaast poetst de varkensvleesproductieketen het grensoverschrijdend gedrag op van de Nederlandse levensmiddelenindustrie. Ik doel hierbij op de prominente positie van het varken bij de ontwikkeling naar een circulaire economie en kringlooplandbouw. Het varken zet reststromen om in dierlijke producten die volledig ten dienste komen van de mens. Bovendien is varkensmest geschikt voor het winnen van biogas en het maken van waardevolle mestkorrels. Deze compact verpakte organische meststoffen gaan zo veel als nodig met grensoverschrijdend transport terug naar plekken waar ze nodig zijn voor het vruchtbaarder en gezonder maken van buitenlandse bodems.

Met de ongewenste vorm van grensoverschrijdend gedrag heeft de sector helaas ook te maken. Voorbeelden zijn activisten die stallen betreden en met hun ongehoorde acties de cadans op varkensbedrijven compleet verstoren. Maar ook de migrerende wilde zwijnen. Zwijnen zijn wandelende risicofactoren bij het binnenhalen van het Afrikaanse varkenspestvirus. Hekwerken bij de grens en monitoren en beheersen van de wildezwijnenpopulaties aan weerszijden van de landsgrens moeten dat grensoverschrijdend gedrag tegengaan.

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer