Met+Trog+Cleaner+is+voerbak+makkelijk+te+legen
Nieuws
© Koos Groenewold

Met Trog Cleaner is voerbak makkelijk te legen

In voerbakken in de kraamstal blijft vaak voer achter, wat niet bevorderlijk is voor de eetlust van de zeugen. Aeres-studenten hebben het legen van de bakken gemakkelijker gemaakt, door een speciale voerschep te ontwikkelen: de Trog Cleaner.

Kraamzeugen hebben niet altijd genoeg trek in hun voer en laten het liggen. Dat achtergebleven voer verliest snel zijn geur en smakelijkheid. Het verse voer dat er bij de volgende voerbeurt bijkomt, is hierdoor minder aantrekkelijk voor de zeug. Daardoor is de kans groot dat ze het weer laat staan. Daarnaast drinkt een zeug vaak minder als er water bij het restvoer komt. Het is dan ook zaak om restvoer zo snel mogelijk weg te halen, anders komt de melkproductie van de zeug in het geding.

Een groep van vijf studenten van Aeres Hogeschool in Dronten vond dat er geen handige methode was om het restvoer uit de voerbak te verwijderen. Het gebruik van een kunststof voerschep of verwijderen met de hand is lastig. 'Je moet dan bukken en vooroverstaan, dus dat is qua arbeid niet handig', zegt student Robert Meppelink. 'En je komt dicht bij de kop van de zeug, wat gevaarlijk kan zijn.'

Tekst gaat verder onder video.

Samen met medestudenten Emiel Klein Wolterink, Simon Klein Gebbinck, Joël Mulderij en Johan Verweij werd een oplossing bedacht. Het past goed in het project Student Company van Aeres Hogeschool, waarbij studenten producten ontwikkelen en verkopen.

'We hebben gekozen voor een schep waarbij je op afstand de bak schoon kunt maken, zegt Klein Wolterink. 'Dan kom je niet meer bij de zeug in de buurt. Eerst hebben we een prototype in elkaar gezet. Vooral ook om de omvang van de schep en de hoek van de steel goed te krijgen.'

Het prototype werd getest op het eigen varkensbedrijf van Aeres Hogeschool. Inmiddels is de Trog Cleaner klaar.


Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer