POV%3A+%27Controleer+veewagen+op+reinheid%27
Nieuws
© Ger Loeffen Fotografie

POV: 'Controleer veewagen op reinheid'

Sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens in Duitsland is bij ons een dubbele reiniging en ontsmetting van veewagens verplicht. Die moeten dan ook brandschoon aankomen op het varkensbedrijf. Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) roept varkenshouders op om dit strikt te controleren.

De regels voor het reinigen en ontsmetten (R&O) van veewagens zijn in Europa niet overal hetzelfde. In Nederland is de regel dat een veewagen na het laden direct op het bedrijf moet worden gereinigd en ontsmet. In het buitenland wordt gewerkt volgens de EU-regels, waarbij er bijvoorbeeld geen lijst is van officiële R&O-plaatsen. Ook niet in Duitsland.

Wel zijn daar vlakbij de grens erkende wasplaatsen voor veewagens. Vee&Logistiek Nederland en de POV adviseren transporteurs dringend om hier gebruik van te maken. Naast het schoonmaken direct na transport, is het ook verplicht dat veewagens, afkomstig uit landen waar Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens woedt, een tweede reiniging en ontsmetting ondergaan na binnenkomst in Nederland.

Wegsturen als wagen niet schoon is

Toch hoort de POV dat veewagens van buitenlandse transportbedrijven niet altijd schoon lijken. 'Als een wagen niet schoon is of uit de papieren niet blijkt dat er ontsmetting heeft plaatsgevonden, moet je de veewagen weer wegsturen', zegt beleidsmedewerker Fleur Bartels.

'Dat is natuurlijk lastig als de biggen of vleesvarkens klaar staan voor transport, maar je kunt het risico op een besmetting met Afrikaanse varkenspest niet nemen. De consequenties voor je eigen bedrijf en de hele varkenssector in Nederland zijn heel groot.'

• De POV geeft op haar site meer informatie en tips over de Afrikaanse varkenspest, zoals uitvoeren AVP-preventiescan


Downloads
AVP-preventiescan

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer