HyCare+ongebonden+en+flexibeler
Nieuws
© Varkens Archief

HyCare ongebonden en flexibeler

Het terugdringen van resistentieontwikkeling is een mondiale opdracht voor de veehouderij. Gezonde dieren en gestructureerd bezig zijn met bedrijfshygiëne leiden tot minder antibioticagebruik en beter rendement. Het summum is de HyCare-methode. Extra flexibiliteit verlaagt de drempel om in te stappen.

‘Het HyCare-concept in Nederland loopt goed. Op dit moment zijn vijftig varkensbedrijven met in totaal zo’n 120.000 biggen- en 80.000 vleesvarkensplaatsen volledig HyCare bezig en Kiwa-gecertificeerd’, zegt HyCare-directeur Mart Smolders. ‘In diverse Europese landen groeit het aantal veehouders dat de meerwaarde van een tophygiëne ziet en ermee aan de slag gaat.’
Dat HyCare-varkensbedrijven sneller vooruitgaan op het gebied van technische resultaten dan gangbare bedrijven, is voor Smolders een feit.

Gemiddelde groei gestegen

‘Uit onze data blijkt dat bij HyCare-vleesvarkensbedrijven in twee jaar en drie kwartalen de gemiddelde groei per dier per dag met 8,6 procent is gestegen’, stelt Smolders. ‘De voerconversie is in die periode met 7,5 procent verlaagd. Na drie jaar zal dat naar verwachting uitkomen op bijna 10 procent. Dat is gunstig voor de kostprijs, zeker in deze tijd met hoge voerprijzen.’
Om de instroom naar HyCare te vergroten, zijn enkele voorwaarden in de contracten veranderd. De grootste wijziging is dat een abonnement per maand kan worden opgezegd.
‘Ondernemers ervaarden een driejarig contract als spannend en een beperking van hun vrijheid. Daarom is op sommige onderdelen van HyCare extra flexibiliteit mogelijk’, licht de HyCare-directeur toe.
‘Er wordt niet getornd aan de basisvoorwaarden, zoals goed reinigen en ontsmetten, gegarandeerd schoon drinkwater en een drinkwatersysteem, professionele ongediertebestrijding en poriënvrije vloeren en wanden waar dieren contact mee hebben. Dat geldt ook voor de succesfactor de maandelijkse coaching van een deelnemend bedrijf’, aldus Smolders.
Een ondernemer kan voor zijn bedrijf specifieke keuzes maken bij het starten met HyCare. De zurenmix bijvoorbeeld alleen in kritische periodes toevoegen aan het drinkwater of het zuur afstemmen op het voer. Het porievrij maken kan goedkoper door betonnen oppervlakken te behandelen met een primer.

Coating in drie lagen

‘Bij HyCare wordt een coating in drie lagen aangebracht. Dat is duurder, maar wel duurzamer, geeft varkens beter grip en het oogt mooier en schoner’, benadrukt Smolders.
Op het gebied van werkplezier scoort het hygiëneconcept een dikke plus. ‘Schoonmaken en ontsmetten gaan sneller en effectiever en als je gewend bent om met gezonde dieren te werken, wil je niet meer anders’, weet de HyCare-directeur.
‘Het antibioticagebruik is flink lager en we spelen met HyCare in op de discussie over resistentievorming. We willen varkenshouders overtuigen met keiharde data van praktijkbedrijven en onze HyCare-locatie De Raamloop, over het extra rendement dat lonkt’, laat Smolders weten.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer