Denen+wijzigen+advies+spekdikte+zeug
Nieuws
© Varkens Archief

Denen wijzigen advies spekdikte zeug

Onderzoek wijst uit dat zeugen met Deense genetica minder voer nodig hebben om optimaal te presteren. Het vastleggen van energiereserves kan minder luxe. Daarom heeft Seges het advies over de spekdikte aangepast.

Het optimaliseren van de productiviteit en het voerverbruik van Deense zeugen is onderzocht door het onderzoeksinstituut Seges Innovation in Denemarken. De adviezen over de ideale spekdikte bij de zeugen zijn tegen het licht gehouden. Senior consultant Camilla Højgaard van Seges Innovatie concludeert dat nieuwe aanbevelingen voor de spekdikte verantwoord zijn. 'Bij zeugen die naar de kraamstal gaan is een spekdikte tussen de 14 en 17 millimeter optimaal.' In de oude adviezen was dat 2 millimeter meer.

Op basis van data van acht proeven is aangetoond dat de huidige generatie zeugen met Deense genetica minder rugspek nodig hebben om te presteren. Het gewicht van de zeugen is daardoor lager en ze verliezen minder spek en hebben dus minder onderhoudsvoer nodig. Dat is volgens de onderzoeker gunstig voor het efficiënt omzetten van voer in de productie van biggen en melk. Højgaard: 'Bovendien jojoën de zeugen met 14 tot 17 millimeter rugspek minder in lichaamsgewicht, waardoor minder herstelvoer nodig is.'

Prestaties op gelijk niveau

Zeugen die bij het werpen tussen de 12 en 20 millimeter rugspek hebben, presteren vergelijkbaar, blijkt uit de data-analyse van Seges. De gemiddelde toomgroei per dag en het aantal gespeende biggen per worp zijn identiek. Alle magerdere en vettere zeugen spenen iets minder biggen per worp en realiseren een lagere dagelijkse toomgroei.

In het totaal aantal geboren of doodgeboren biggen verschillen de productiecijfers nauwelijks van de zeugen met 9 tot 26 millimeter rugspek. Het aantal doodgeboren biggen neemt wel toe bij te magere zeugen bij de vijfde worp en hoger. 13 millimeter bij oudere zeugen die naar de kraamstal gaan is voor Højgaard de ondergrens.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer