Dierenbescherming%3A+milieu+mag+niet+ten+koste+gaan+van+dierenwelzijn
Nieuws
© Het Wroetvarken

Dierenbescherming: milieu mag niet ten koste gaan van dierenwelzijn

Milieumaatregelen mogen dierenwelzijn niet onder druk zetten en moeten haalbaar en betaalbaar zijn voor boeren. Dat stelt programmamanager Bert van den Berg van de Dierenbescherming bij de start van een nieuwe financieringsronde van het Barth-Misset Fonds.

Van den Berg kent de veehouderij goed en weet dat die al jaren te maken heeft met win-verliessituaties. Zo heeft de gezamenlijke opslag van mest en urine vanaf eind jaren '60 volgens hem geleid tot hogere ammoniakconcentraties in de stallucht wat ongunstig is voor dier en boer.

'Daarna kwam de eis tot vergaande ammoniakreductie in stallen van 60 procent bij melkvee en 80 procent bij varkens. Dat heeft geleid tot technieken van emissiearme vloeren en luchtwassers boven directe scheiding en dagelijkse afvoer van mest en urine, en strooiselstallen. Win-verliesmaatregelen die achteraf weer gecorrigeerd moeten worden. Die grilligheid is ondoenlijk voor boeren en kan dierenwelzijn onder druk zetten.'

Meebewegen supermarkten

Van den Berg ziet daarbij wel duidelijke veranderingen in de markt. 'Tien jaar geleden was de discussie met supermarkten nog of ze wel wilden meebewegen met integrale verduurzaming.' Nu is het volgens hem dagelijkse kost voor inkopers en managers van supermarkten om aan verduurzaming te werken. 'Dat is heel positief: alleen in samenwerking is werkelijke verduurzaming haalbaar.'

In de plannen voor de reductie van stikstof en broeikasgasreductie van de overheid, ziet de programmamanager een grote uitdaging. De plannen om boeren uit te kopen, leiden tot polarisatie onder boeren. Meerdere partijen proberen met de overheid een deal te sluiten.

'Er zullen, verwacht ik, uiteindelijk allerlei soorten boeren overblijven; kleinere, waarde toevoegende boeren en grotere, exporterende boeren. Juist regionaal werken aan diervriendelijke, natuurinclusieve kringlooplandbouw in Noordwest-Europa zou de oplossing moeten zijn.'

Win-win-win in nieuwe financieringsronde

Klimaatadaptatie zonder oog voor dierenwelzijn en rekening te houden met het feit dat bij boeren de schoorsteen ook moet roken, is volgens Van den Bergh een heilloze weg. Dat meldt hij in een interview van het Barth-Misset Fonds. 'Het is effectief om van meet af aan uit te gaan van win-win-win.'

De uitdaging waartoe het Barth-Misset Fonds oproept, is dan ook milieumaatregelen te ontwerpen die daadwerkelijk duurzaam zijn. 'Niet alleen voor het milieu, maar die ook goed voor het dierenwelzijn zijn en haalbaar en betaalbaar voor de veehouder. De financieringsronde van het Barth-Misset Fonds is hiertoe geopend. Boeren, wetenschappers en dierenwelzijnsorganisaties kunnen tot 21 maart een aanvraag voor een financiering tot 50.000 euro indienen.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer