NVWA+hanteert+geen+nultolerantie+meer+voor+veetransport
Nieuws
© Henk Riswick

NVWA hanteert geen nultolerantie meer voor veetransport

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat per 14 oktober uit van de EU-richtsnoeren voor exporttransporten. Het nultolerantiebeleid is daarmee van de baan. Voor het binnenlandse vervoer geldt dit per 1 november.

Afgelopen weken werkten Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en Vee&Logistiek Nederland intensief samen aan het verzoek van de NVWA om een 'sectorprotocol transportwaardigheid' op te stellen. Er is nu een principeakkoord bereikt over de inhoud. Het vastgestelde protocol sluit aan op de EU-richtsnoeren.

Kort gezegd staat in het sectorprotocol dat uitsluitend dieren op transport voor export weg mogen die volgens de EU-richtsnoeren transportwaardig zijn. Dieren die volgens de richtsnoeren niet transportwaardig zijn, worden niet voor exportkeuring aangeboden en niet getransporteerd. Dieren die onder voorwaarden mogen worden vervoerd, worden dan ook volgens die voorwaarden vervoerd. De verantwoordelijkheid daarvoor komt bij verzamelcentra, exporteurs en veehouders zelf te liggen.


'Vervoer onder voorwaarden' geldt volgens de EU-richtsnoeren voor varkens voor dieren met breuken, dieren met beschadigde staart door staartbijten en dieren met meerdere zwellingen aan de poten. Bij de runderen staan geen voorbeelden vermeld. Het advies is daarom de richtsnoeren goed te bestuderen en gebruiken.

Transportwaardigheidslijst

Dieren die onder voorwaarden worden vervoerd voor export moeten per 14 oktober als zodanig zijn gekenmerkt met een merkteken. En ze moeten worden vermeld op een transportwaardigheidslijst. Daarop moet ook voedselketeninformatie worden vermeld en de dieren moeten gescheiden van de andere dieren worden vervoerd. Deze lijst wordt met het transport meegegeven.

De POV wijst op het gezamenlijk belang om te werken volgens de EU-richtsnoeren. 'Het bewust transporteren van duidelijk niet-transportwaardige dieren moet worden aangepakt. Op deze wijze creëren we met zijn allen geen juridische voedingsbodem meer voor extreme dierenwelzijnsorganisaties', schrijft de organisatie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer