Extra+dierenwelzijnscontroles+NVWA+vanwege+hitte
Nieuws
© Henk Riswick

Extra dierenwelzijnscontroles NVWA vanwege hitte

Vanwege de verwachte hitte kondigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) extra controles op dierenwelzijn aan. Die sluiten aan op het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen, dat vorig jaar in werking trad.

Hogere temperaturen vormen een risico's voor de gezondheid en het welzijn van dieren. Het kan volgens de NVWA dan gaan om dieren die buiten lopen met onvoldoende drinkwater of onvoldoende schaduw. Maar ook om dieren die getransporteerd worden tijdens een hoge omgevingstemperatuur of dieren in stallen en verzamelplaatsen, waarbij de temperatuur te hoog oploopt.


De overheid en het bedrijfsleven hebben in het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen afgesproken dat er bij hoge temperaturen minder dieren per wagen vervoerd worden. Verder wordt er extra aandacht besteed aan ventilatie of andere koelingsmogelijkheden.

Dat plan is officieel geen wet- en regelgeving en de NVWA kan daar dan ook niet op handhaven. Wel zal de NVWA bedrijven bijvoorbeeld helpen door keuringen voor exportcertificering eerder of later op de dag uit te voeren. Dan kan er op de koele momenten van de dag of in de nacht met dieren worden gereden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer