Duitsers+richten+netwerk+op+om+dierenwelzijn+te+verbeteren
Nieuws
© Twan Wiermans

Duitsers richten netwerk op om dierenwelzijn te verbeteren

Het nieuwe landelijke netwerk Fokus Tierwohl gaat Duitse veehouders voorzien van praktische kennis. Op die manier moet het dierenwelzijn in Duitsland op de lange termijn worden verbeterd.

Het netwerk voor de varkens-, pluimvee- en melkveehouderij bundelt de kennis van deskundigen. Het wordt gecoördineerd door het Verband der Landwirtschaftskammern. Deze vereniging coördineert de samenwerking tussen deskundigen uit de deelstaten op het gebied van onderwijs en advies voor de landbouw. Ook de Duitse boerenbond DLG is partner van Fokus Tierwohl.

Binnen dit netwerk worden ook bestaande projecten op dierenwelzijn gebundeld. In een periode van drie jaar worden veel onderwerpen bij de horens gepakt. Zo zijn er cursussen om het stressniveau bij runderen tijdens het drijven zo laag mogelijk te houden en de klauwgezondheid aan te pakken met oog voor dierenwelzijn.

Verder wordt in de melkveehouderij stilgestaan bij de geboortehulp van het kalf. 'Om dit zo welzijnsvriendelijk mogelijk te laten gebeuren is het van belang hier op het juiste moment mee te starten. Ben je te vroeg, dan grijp je in bij het natuurlijke proces. Dit kan tot verwondingen leiden. Wacht je te lang, dan komt het kalf minder vitaal ter wereld', stelt professor Axel Wehrend van de Universiteit van Gießen.

Homeopathie in varkenshouderij

In de varkenshouderij is onder meer aandacht voor homeopathie. Ook actuele onderwerpen komen hier aan bod. Zo wordt stilgestaan bij hoe kleine varkensbedrijven moeten omgaan met Afrikaanse varkenspest in de regio en wordt gekeken of een alternatief kraamsysteem financieel wel uit kan.

In de pluimveehouderij ligt bijvoorbeeld de focus op verenpikken en kannibalisme bij dieren met onbehandelde snavels en het testen van dierobservatiesystemen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer