Vernieuwde+Welzijnscheck+2%2E0+in+de+lucht
Nieuws
© Koos Groenewold

Vernieuwde Welzijnscheck 2.0 in de lucht

De Producentenorganisatie Varkenshouderij heeft de online Welzijnscheck voor varkens die vorig jaar in juli werd gelanceerd, aangepast in versie 2.0. Varkenshouders, erfbetreders en experts hebben bij de POV - eigenaar van de check - adviezen aangedragen voor verbetering.

Het invullen van de Welzijnscheck is een verplicht onderdeel van de IKB-programma's, omdat afnemers in binnen- en buitenland hechten aan dierenwelzijn. Het belangrijkste voordeel van de Welzijnscheck 2.0 is dat het Plan van Aanpak er meteen uitrolt en de varkenshouder de mogelijkheid heeft om zelf de maatregelen aan te vinken die inpasbaar zijn op het bedrijf. Ook zijn vaste waarden die in 2020 zijn ingevoerd, alvast voor ingevuld zoals de hokoppervlaktes. Het invullen van de check kost daardoor minder tijd.

De Welzijnscheck is onlangs geëvalueerd door varkenshouders, erfbetreders en andere deskundigen en heeft tot deze aanpassing geleid.

Benutten als hulpmiddel

De Welzijnscheck is een hulpmiddel bij de risicobeoordeling van bijtgedrag. Alle factoren die bijtgedrag kunnen veroorzaken, worden met de Welzijnscheck beoordeeld. Het gaat om diergebonden factoren, zoals gezondheid. Maar ook om niet-diergebonden factoren, zoals hokinrichting. Het doel van deze risicobeoordeling is het dierwelzijn, de diergezondheid en daarmee het algemene bedrijfsresultaat te verbeteren.

De Welzijnscheck genereert zelf een score voor de verschillende onderwerpen en stelt afhankelijk van die score maatregelen voor. De varkenshouder kan vervolgens zelf de maatregelen aanvinken, die passen bij het bedrijf.

Privacy gewaarborgd

De Welzijnscheck is opgesteld door en voor varkenshouders. De Welzijnscheck is alleen door de varkenshouder zelf in te zien en door niemand anders. De varkenshouder bepaalt zelf wie verder toegang heeft tot de informatie. POV borgt dit met een privacyverklaring.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer