Hoogleraar%3A+%27Immuunsysteem+onder+druk+door+bloedarmoede%27
Nieuws
© Henk Riswick Fotografie

Hoogleraar: 'Immuunsysteem onder druk door bloedarmoede'

Biggen hebben bij de geboorte maar een kleine ijzervoorraad. Die hebben ze hard nodig voor hun snelle groei. 'De zware en beste biggen ondervinden daarom ook als eerste de nadelen van een ijzertekort', stelt Dominiek Maes. 'Dat zet het immuunsysteem van de big onder druk.'

Maes is onderzoeker en hoogleraar aan de Belgische Universiteit Gent en sprak over ijzertekorten tijdens het symposium van Ceva Santé Animale en Trouw Nutrition op 22 september in het Brabantse Cuijk. Een big heeft bij de geboorte maar een kleine voorraad van 35 tot 50 milligram ijzer in de lever.

Vanuit de melk krijgt een big ongeveer 1 milligram ijzer per dag binnen, maar een big heeft 7 milligram per dag nodig voor een optimale groei. Elke dag verdwijnt er dus 6 milligram uit de ijzervoorraad uit de lever, waardoor die na zo'n zes tot acht dagen volledig is uitgeput.

Dat biggen zoveel ijzer nodig hebben, komt omdat ze hard groeien. Ze verdubbelen in de eerste week in gewicht en hebben daarvoor ijzer nodig. In het wild nemen biggen ijzer op door in de grond te wroeten. Gehouden biggen moeten het op een andere manier binnenkrijgen.

Zorgvuldige toediening

Dat kan eventueel via een aanvulling met een product dat ze opeten, maar dan is niet zeker dat iedere big ook voldoende opneemt. Extra ijzer geven via een injectie biedt de meeste zekerheid dat de biggen geen tekort krijgen en dat passen zeugenhouders dan ook toe. Het is volgens Maes wel van belang om te zorgen voor een zorgvuldige toediening met een te injecteren product dat goed opneembaar is. Anders krijgt de big toch nog een ijzertekort.

Een ijzertekort is niet direct zichtbaar. Uiteindelijk wordt een big bleek, maar voor die tijd speelt het tekort aan ijzer al een rol. Dat heeft niet alleen een nadelig effect op de groei, maar ook op de ontwikkeling en werking van het immuunsysteem. De biggen zijn bij een ijzertekort gevoeliger voor bijvoorbeeld coli en streptokokken.

Hemoglobinegehalte meten

Het ijzertekort wordt doorgaans bepaald door het hemoglobinegehalte (hb-gehalte) in het bloed van biggen te meten. De ondergrens is daarbij volgens Maes 90 milligram per liter. Voor het meten van het hb-gehalte zijn handige apparaten op de markt die dit gehalte in een druppel bloed eenvoudig en snel kunnen bepalen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer