Varkenshouder+kruip+niet+in+slachtofferrol+zegt+hoogleraar+Leo+den+Hartog
Nieuws
© Varkens Archief

Varkenshouder kruip niet in slachtofferrol zegt hoogleraar Leo den Hartog

Er is veel kritiek op de landbouw en op de varkenshouderij in het bijzonder. 'Varkenshouders moeten zich hierdoor niet van de wijs laten brengen en hoeven niet in de slachtofferrol te kruipen', vindt hoogleraar Leo den Hartog van Wageningen University & Research tegen de varkenshouders. 'Als Nederland doen we het hartstikke goed.'

Dat zei Den Hartog donderdagavond tijdens het eerste webinar van de Holland Swine Group. Zo noemt hij de onmisbare rol van dieren om marginale gronden en bijproducten te valoriseren. 86 procent van wat dieren eten, is bovendien niet geschikt voor menselijke consumptie.

'Dat besef is er gewoon niet. Dat merk ik iedere keer weer wanneer ik daarover spreek met vegetariërs, maar die kennis mist ook bij heel veel burgers. Er wordt te vaak populistisch iets geroepen, zonder dat er kennis is van de achtergrond', stelt hij.

Dierlijkeiwit eten helpt

De hoogleraar staat op het standpunt dat dierlijk eiwit eten onze planeet juist helpt. Hij baseert zich daarbij op onderzoek van Wageningen University & Research. Daaruit blijkt dat wanneer de mens 40 procent van zijn eiwitbehoefte dekt uit dierlijke producten, de hulpbronnen in de wereld optimaal worden benut. 'Dat betekent dat de varkenshouderij, maar ook de melkvee- en pluimveehouderij daarin een enorm belangrijke rol hebben. Dat neemt echter niet weg dat in Europa sprake is van overconsumptie.'

Naast Den Hartog, waren Tweede Kamerlid Caroline van de Plas (BBB) en voorzitter Linda Janssen van Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) de andere tafelgasten van HSG. Unaniem stellen zij dat slechts een paar procent van de bevolking fel gekant is tegen de veehouderij.

Maatregelen en acties

De resultaten uit het onderzoek dat de POV uitvoerde samen met de pluimveehouderij staven dat. En de groep mensen die tegen de veehouderij is, gaat de maatregelen en acties die worden ondernomen om te verbeteren nooit ver genoeg.

Niet voor niets stellen de inleiders vast dat de aandacht van die groep zich van het primaire bedrijf naar de slachterij verschuift. Daar valt op dit moment makkelijker winst te halen. Den Hartog roept de Nederlandse veehouderij op niet in de slachtofferrol te kruipen, maar positief en reactief te blijven. 'We maken als Nederlandse veehouderij kwaliteitsproducten, waar niemand in de wereld aan twijfelt.' Iets om trots op te zijn en hij roept op om dat als sectoren uit te stralen.

Holland Swine Group

De HSG, voorheen bekend als het Partnership dat hoorde bij het onderzoekscentrum Sterksel, telt ruim zestig leden. Dat zijn Nederlandse bedrijven uit de periferie van de varkenshouderij. HSG heeft als doel het verbinden van de periferiebedrijven in de varkenshouderij, stimuleren van innovatie en onderzoek, en het stimuleren van export van Nederlandse producten, kennis en kunde.

Het netwerk geeft kleinere bedrijven de mogelijkheid mee te werken aan innovatie en onderzoek. 'We zien een sterke behoefte bij onze partners om de Nederlandse kennis van de varkenshouderij wereldwijd beter kenbaar te maken. Er wordt vanuit de hele wereld naar de kwaliteit en ontwikkeling in de Nederlandse varkenshouderij gekeken', zegt HSG-voorzitter Dick Kroot.

Bekijk het webinar van Holland Swine Group hier terug

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer