POV+bouwt+aan+cluster+staldata
Nieuws
© Maartje van Berkel

POV bouwt aan cluster staldata

Het belang van het delen van data in de varkenssector neemt toe. Meer dan de helft van de varkenshouders wil meer uit data halen, blijkt uit een enquête van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en Joindata onder honderd varkenshouders. In het cluster 'Staldata' gaat de POV leden daarbij helpen.

Een groot percentage van de online ondervraagde varkenshouders weet niet hoe te beginnen als ze meer met eigen data aan de slag willen. Nu kijken ze voornamelijk naar kosten/financiële gegevens, voergebruik, slachtresultaten en de technische cijfers.

Om varkenshouders te helpen om meer uit het delen van data te halen, gaat de POV een cluster 'Staldata' opzetten. Binnen dit cluster gaan tien varkenshouders actief aan de slag met de vragen die spelen binnen het thema. POV-leden met ideeën over staldata kunnen terecht bij Annet van den Akker, beleidsmedewerker producent en markt.

Inzicht ontbreekt

Het doel van de enquête was om in kaart te brengen hoe varkenshouders beter kunnen worden ondersteund voor meer grip en gemak rondom machtigingen. Bijna de helft van de varkenshouders geeft aan dat het inzicht ontbreekt. Joindata biedt de oplossing om data veilig en gemakkelijk te delen, waarbij de varkenshouder aan het stuur komt te zitten van zijn datastromen. Op het onlineplatform 'Mijn Joindata' kan een varkenshouder eenvoudig de machtigingen voor het delen van zijn data inzien en beheren. Hij kan elke machtiging op elk moment activeren of intrekken en instellen voor welk doel en hoe lang zijn data worden gedeeld.

Voor bijna alle honderd ondervraagden is het bekend dat er gegevens over voer, slacht, financiën, diergezondheid, IKB en stal- en klimaatapparatuur worden gedeeld. Ruim 40 procent van hen weet niet exact voor welke data een partij is gemachtigd. Ook is niet altijd bekend aan welke partijen ze in de loop der jaren een machtiging hebben gegeven voor het gebruik van hun data en of het delen wel veilig plaatsvindt.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer