Agrifirm+verwacht+gunstige+prijsontwikkeling+soja
Nieuws
© Pixabay

Agrifirm verwacht gunstige prijsontwikkeling soja

De sojaprijzen lijken te gaan dalen. Dit komt mede door gunstige vooruitzichten voor de oogst in Brazilië en de Verenigde Staten. In dat laatste land wordt ook een goede maisoogst verwacht. Dat stelt Agrifirm in zijn marktinformatie grondstoffen.

Terwijl op de fysieke markt de sojanoteringen met 1 euro per ton stegen, geldt voor de levering op termijn een daling van de sojaprijs met 7 euro per ton. De gunstige weersomstandigheden in de Verenoide Staten in augustus maken dat de vooruitzichten voor de sojaoogst in dat land positief zijn. Er wordt een beduidend hogere oogst verwacht dan vorig seizoen.

In Brazilië nam dit seizoen het areaal soja toe met 5 procent. Wel baart de droogte aan het begin van het seizoen zorgen. Dat geldt ook voor de mogelijke komst van een 'La Niña', een periode waarbij koud zeewater in een deel van de Stille Oceaan effect heeft op het weer in Zuid-Amerika. Gezien de hoge prijzen zullen telers hun best door om een zo groot mogelijke sojaoogst binnen te halen, verwacht Agrifirm.

Mais

Niet alleen in grote delen van Nederland, maar ook in de Verenigde Staten zijn de weersomstandigheden gunstig voor de maisgroei. Ook de weersvoorspellingen voor het Midden-Westen, waar veel mais is gezaaid, zijn voorlopig positief. Er wordt dan ook een goede maisoogst verwacht, net als in Europa en Oekraïne. Minder positief lijkt de tweede oogst mais in Brazilië, die al voor 80 procent binnen is. Hier valt de opbrengst tegen.

Daarbij verloopt de inzaai van de volgende mais in Brazilië moeizaam. Ook bij deze teelt zijn er zorgen rond La Niña, wat kan leiden tot een kouder voorjaar. Ook in Argentinië is gestart met de inzaai. Hier lijkt 2 procent meer hectare mais te komen dan vorig jaar.

Suikerbieten

De opbrengstverwachtingen voor suikerbieten in Europa werden in het jongste JRC Mars-bulletin verhoogd met 11 procent, wat een ruimer aanbod van bietenpulp veronderstelt. Dit komt nog niet tot uiting in de prijzen van de nieuwe bietenpulpcampagne. Die prijzen blijven onverminderd hoog.

Sojahullen blijven duur door een beperkt aanbod uit Argentinië en de hoge vrachtkosten. Dit geldt eveneens voor palmpitschilfers, waar ook nog een goede vraag uit derde landen meespeelt. Tarwegries is iets gedaald in prijs waardoor het gewas concurrerend is met andere grondstoffen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer