ForFarmers+teleurgesteld+in+halfjaarcijfers+2021
Nieuws
© ForFarmers

ForFarmers teleurgesteld in halfjaarcijfers 2021

CEO Yoram Knoop van ForFarmers noemt de resultaten over het eerste halfjaar van 2021 teleurstellend. De klanten van de veevoerproducent hadden slechte liquiditeitsposities door de coronacrisis en de grondstijfprijzen zijn hoog.

De strijd tussen voerproducenten om het marktaandeel was volgens Knoop afgelopen periode heftig. 'Het betekent ook dat we ons bedrijf moeten inrichten om met lage marges te kunnen opereren. Voor dat doel hebben we een efficiëntieprogramma, waarmee we in 2021 en 2022 in totaal 7 miljoen euro willen besparen', laat de ForFarmers-CEO weten.

De totale volumeafzet steeg weliswaar met 1,9 procent naar 4,9 miljoen ton ten opzichte het eerste halfjaar van 2020. Maar dit is het gevolg van de overnames van De Hoop Mengvoeders en Mühldorfer Pferdefutter. De autonome groei daalde licht.

Mengvoervolume gestegen

Het volume mengvoer steeg in met 2,2 procent tot 3,5 miljoen ton. Niet alleen door de aankopen, maar ook door een autonome groei in het cluster Duitsland en Polen. In de clusters Nederland/België en het Verenigd Koninkrijk daalde de autonome groei.

Voor Nederland is die daling mede het gevolg van de sanering van de varkensstapel en de keuze van melkveehouders om de krachtvoergift te verminderen vanwege de hoge prijzen. In het Verenigd Koninkrijk speelt de brexit een rol als het gaat om de export van agrarische producten.

Lagere brutowinst

Door de toegenomen concurrentie daalde de brutowinst met 0,9 procent naar 217 miljoen euro. De onderliggende Ebitda, winst voor rente, winstbelasting en afschrijvingen, daalde met 15,4 procent tot 40,8 miljoen euro.

Hoewel de bedrijven die zijn aangekocht hier een positieve bijdrage aan leveren, is dit niet alleen het gevolg van de lagere brutowinst en hogere energie- en brandstofkosten. Knoops: 'Die hebben we niet direct kunnen doorberekenen. Ik denk dat we in de afgelopen tien jaar niet een zo hoge stijging hebben gezien als nu.'

Daarbij komt dat ForFarmers in Duitsland een aantal ongunstige verkoopcontracten heeft afgesloten. Hierop werd 4 miljoen verloren. Mede hierdoor komt de onderliggende netto-winst met 17,6 miljoen euro 26,6 procent lager uit dan het eerste halfjaar van 2020.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer