Onkruid+vergaat+niet
Blog
© De Heus Voeders

Onkruid vergaat niet

Sinds dit voorjaar ben ik met regelmaat in het weekend te vinden in de tuin. Tuinieren is naast voetballen een hobby van mij geworden. Het is een mooie uitlaatklep om fysiek actief te blijven en zaken in perspectief te kunnen plaatsen.

Nu kun je je afvragen wat tuinieren met de varkenshouderij te maken heeft. Direct niets, maar wel om zaken te overdenken. Bij tuinieren schoffel je om het onkruid te bestrijden. In de maatschappij kom je steeds weer mensen tegen die de landbouw proberen te verbannen uit Nederland. De intensieve veehouderij moet zelfs verdwijnen uit Nederland. Ze beschouwen agrarische activiteiten als onkruid.

Door de jaren heen is op verschillende manieren de publiciteit gezocht. In het verleden werd de gierton getoond die mest bovengronds aanwende. Vervolgens verschoof de aandacht naar de geur vanuit de stallen. Nu wisselen stikstof en dierenwelzijn elkaar af naar gelang het actiegroepen of de politiek past.

Gelukkig zijn er ook mensen als Cor Pierik. De landbouweconoom is werkzaam bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en reageert op een analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) met 'Inkrimping veestapel kost economie miljarden'. De melkvee-, pluimvee- en varkenshouderij zijn gezamenlijk goed voor een toegevoegde waarde van 10 miljard euro. Het betreft hier het totale agrocomplex waar onder andere de slachterijen, de veevoerindustrie, transport et cetera onderdeel van uitmaken. Als het gaat om de werkgelegenheid praten we over ruim 300.000 banen.

Ik zou diegene die ernaar streven de agrarische sector te laten verdwijnen uit Nederland nog eens willen vragen goed te kijken naar onderstaande feiten.
• De Nederlands landbouw is de meest efficiënte ter wereld en hiermee gepaard verbruiken we per dier de minste hoeveelheid voer om vlees/eiwit te produceren;
• De Nederlandse landbouw is al jaren bezig met een transitie, waarbij ook welzijn een grote rol speelt en concepten snel worden opgepakt door de sector;
• De Nederlandse landbouw speelt met betrekking tot kennis en innovatiekracht een voorlopersrol om Europees en wereldwijd een bijdrage te leveren aan het verantwoord ondernemen met oog voor mens, milieu en dier.
Dit is toch wat we willen?

Net als onkruid dat niet vergaat en zich aanpast zullen agrarisch ondernemers dit ook blijven doen, omdat ze van hun dieren houden en ook zorg dragen voor de volgende generaties. Wees eerlijk tegenover jezelf en wees trots op onze boeren.

Ronald Tibbe
Verkoopleider Sector varkens De Heus Voeders

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer