%27Wat+heb+ik+aan+een+Ferrari+als+de+weg+niet+goed+is+geplaveid%27
Blog
© De Heus Voeders

'Wat heb ik aan een Ferrari als de weg niet goed is geplaveid'

De kwaliteiten van een raceauto komen alleen optimaal tot zijn recht als die kan rijden op een goede ondergrond. Huidige vleesvarkens kunnen vanuit hun genetische aanleg tot wel meer dan 1.400 gram per dag groeien. Dit zien we continu bij onze klanten die fokdieren produceren in de top van de fokkerijpyramide.

Om topprestaties te leveren, moet je niet alleen gezond zijn, maar ook superfit. Kijk maar eens naar topsporters en de aandacht die zij besteden aan de details van de randzaken. Denk hierbij aan de juiste materialen – juiste voeding en uitgekiende trainingsprogramma's. Ze zeggen dan ook in de volksmond: het totaalplaatje moet kloppen.

Wat dat betreft lijkt varkens houden wel op een zeskamp. Dat betekent dat je alle zes de disciplines moet beheersen en de resultaten per discipline bij elkaar optelt om tot een einduitslag te komen.

• Commercie: onderhandelingsvaardigheden voor de inkoop van biggen, voer, materialen en de verkoop van vleesvarkens;
• Gezondheid: biosecurity, hoe houd ik mijn varkens zo gezond en hygiënisch mogelijk;
• Klimaat: hoe zorg ik constant voor het juiste klimaat voor ieder individueel dier en hoe monitor ik dit op een efficiënte manier;
• Data: op het bedrijf worden vele data gegenereerd zoals voerschema's, groeicurves, klimaatgegevens, gezondheidsparameters en slachtgegevens. Hoe maak je van al die brij aan data goede praktische hanteerbare analyseoverzichten die de bedrijfsvoering ondersteunen;
• Voeding: hoe koppel ik de voeropname op het bedrijf aan de juiste voer ingrediënten om de technische resultaten zoals voerkosten, groei en slachtkwaliteit te optimaliseren;
• Vakmanschap: de passie voor de sport, waar haal ik mijn werkplezier, voldoening, mentale weerbaarheid en zelfanalyse vandaan.

Natuurlijk zal niet iedereen alle disciplines even goed beheersen. Afhankelijk van je talenten zal de ene discipline je beter afgaan dan de andere. Door op die onderdelen waarin je minder uitblinkt de juiste adviseur/coach/kennisexpert in te schakelen, voorkom je dat je uiteindelijk op de zwakste schakel wordt afgerekend.

Ronald Tibbe
verkoopleider Sector varkens De Heus Voeders

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer