Hoe+meet+je+objectief+de+structuur+van+je+brijvoer%3F
Partner De Heus

Hoe meet je objectief de structuur van je brijvoer?

Met de Structuur-Index-Brijvoer kun je de structuur van rantsoenen inzichtelijk en objectief meten. Hierdoor kun je beter sturen op de voerefficiëntie en de maag- en darmgezondheid en kun je beter vooruitgang boeken op je bedrijf.

Door de jaren heen is er veel veranderd in de varkenshouderij. Zo is wetgeving strenger geworden, het voer mag minder koper en zink bevatten, en is het medicijngebruik afgenomen. Ook genetisch wordt steeds meer van het dier gevraagd en zorgt de toegenomen opnamecapaciteit voor extra belasting van het maagdarmstelsel. Dat het voer ook met de tijd mee moet gaan is dan ook niet gek, zeker voor brijvoer.

Waarom is structuur extra belangrijk in brijvoer?

Maag- en darmgezondheid zijn belangrijker geworden om bij deze veranderde omstandigheden het varken zo optimaal mogelijk te laten presteren. Het verbeteren van de structuur is een van de maatregelen die je hiervoor kunt nemen.


In brijvoerrantsoenen is dit een extra uitdaging, omdat bij de meeste bijproducten structuur compleet ontbreekt. Om objectief te bepalen of jouw brijvoerrantsoen de juiste structuur bevat heeft het Brijteam de Structuur-Index Brijvoer ontwikkeld.

Wat is de Structuur-Index Brijvoer?

De structuur-index is gemaakt op basis van verschillende fracties. Voor een optimale vertering wil je een juiste verdeling hebben van deze fracties. De vezelfracties moeten grover zijn en de eiwit- en energiefracties juist fijner. Wel is het belangrijk om de situatie van het bedrijf in acht te nemen. Is jouw bedrijf enkel uit op voerefficiëntie of verdient maag- en darm gezondheid extra aandacht.

Afhankelijk van de situatie kan het zijn dat een bedrijf zonder problemen met een lage structuur-index goed kan presteren. Wanneer een bedrijf problemen ervaart, kan het verhogen van de structuur-index bijdragen aan een betere maag- en darmgezondheid en daarmee problemen oplossen of voorkomen. Een te lage structuur-index kan..

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »