Vloggende+dierenarts+adviseert+over+aanpak+PRRS
Nieuws
© MSD Animal Health

Vloggende dierenarts adviseert over aanpak PRRS

Op veel varkensbedrijven in Nederland heerst in meer of mindere mate PRRS. 'Het is een lastig virus dat een brede aanpak vraagt', concludeert varkensdierenarts Marc Schyns. 'Door te vloggen probeer ik op een leuke en praktische manier uitleg te geven met een kop en een staart.'

Door een nieuwe Europese verordening worden alle landen in de Europese Unie aangespoord om PRRS actief aan te pakken. Vorig jaar gaf MSD Animal Health er een webinar over dat veel belangstelling trok. Dat tezamen was voor MSD aanleiding om met video's duidelijke uitleg te geven over de aanpak en diagnostisering van PRRS.

Het veelvoorkomende virus verspreidt zich makkelijk en zorgt bij zeugen, biggen en vleesvarkens voor problemen en extra productiekosten.

Varkensdierenarts Marc Schyns van MSD Animal Health wil met zijn vlogs varkenshouders stimuleren om strategisch te werk te gaan. 'PRRS vraagt om een totaalaanpak. Met alleen vaccineren ga je het niet redden. Dat geldt voor meer ziektes, maar PRRS is hier een exceptioneel voorbeeld van. In de praktijk wordt nog veel geworsteld met de diagnostiek. De technieken zijn fijngevoelig. Je moet goed weten wat voor steekproef je moet nemen bij een bepaalde bemonsteringsmethode om de juiste conclusies te kunnen trekken.'

Je moet goed weten wat voor steekproef je moet nemen

IJkpunten vinden zwakke plekken

Met verschillende ijkpunten in het bedrijf is te achterhalen op welke plekken de verspreiding plaatsvindt. Daarmee zijn deze structureel te ondervangen. Interpretatie van de uitslagen is soms lastig, maar de video's van Schyns geven de boer de nodige handvatten.

'Varkenshouders zijn echte doeners', zegt de vlogger. 'Zodra zich een probleem voordoet, gaan ze aan de slag. Maar als ze geen probleem meer ervaren, verwatert de aandacht weer snel. Daar zit bij PRRS juist een probleem. Als je echt stappen wil zetten om PRRS uit te bannen, moet je een structurele aanpak voeren inclusief monitoring.'

Maar het gaat ook over hoe ver je wilt gaan in de aanpak van PRRS. 'Moet het bedrijf vrij zijn van alle ziekteverschijnselen of is het doel te stoppen met het vaccineren van biggen', vertelt Schyns. 'Pas na het opstellen van een concreet plan samen met een dierenarts en/of bedrijfsadviseur en het stellen van een realistisch einddoel kun je achteraf concluderen of je aanpak succesvol is geweest.'

Goed ontvangen

Inmiddels zijn de zeven video's om varkenshouders te helpen bij het opzetten van een monitoringsprogramma goed ontvangen. Telkens worden ze honderden keren bekeken en ontvangt Schyns veel reacties, ook van collega-dierenartsen.

'Het is de uitdaging om complexe onderwerpen te vertalen naar praktische informatie', licht Schyns toe. 'Maar dat vind ik er juist leuk aan. Ik hoop dat het voor een stukje bewustwording zorgt, dat er meer bij komt kijken dan alleen de aanpak van het virus. Management, tijd, geld, betrokken partijen en de energie die je erin wilt stoppen spelen allemaal een rol.'

Onderwerpen als het nut van castratievocht, het nemen van speekselmonsters of de verschillende beschikbare testen komen aan bod. Binnenkort volgen er nog meer video's en kennisartikelen. 'Er is nog veel te vertellen over PRRS', besluit Schyns.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer