De+complexiteit+van+vruchtbaarheidsproblemen
Partner MSD Animal Health

De complexiteit van vruchtbaarheidsproblemen

Reproductieproblemen op het zeugenbedrijf is een belangrijk onderwerp en kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Een verbetering van de vruchtbaarheid is daardoor complex maar heeft een directe positieve invloed op uw portemonnee.

Bij vruchtbaarheidsproblemen is het goed om het gehele proces te bekijken. Van de instroom van de gelten tot hygiëne en biosecurity. Daarnaast zijn er vele momenten tijdens de cyclus van de zeug die aandacht vereisen zoals berigheidsdetectie en het inseminatiemoment. Algeheel is stress een factor die vermeden moet worden en het klimaat kan ook veel invloed hebben op vruchtbaarheid van de zeug.

Denk ook aan een infectie

Naast alle managementfactoren kan een infectie ook de oorzaak zijn voor een verslechtering van de vruchtbaarheid. Ziekteverwekkers als PRRSV, Circo, Parvo en Griep zijn bekende veroorzakers. Maar ook de minder bekende Leptospirose kan vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken.

Marc Schyns, dierenarts bij MSD Animal Health: 'Bij acute uitbraken van PRRS of Influenza is het vaak duidelijk dat er sprake is van een infectieuze oorzaak. In een zeer korte periode zijn er dan veel terugkomers en verwerpers. Bij tegenvallende reproductieresultaten kan een onderliggende infectie soms ook een rol spelen. Het is dan vaak lastiger om de goede diagnose te stellen, maar wel belangrijk om in het achterhoofd te houden.'

Gedacht aan Leptospirose?

Om u inzicht te geven in de mogelijke oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen zijn deze op een rij gezet in een poster. In veel vergeten infectieziekte is Leptospirose, ook wel de ziekte van Weil genoemd. Deze ziekte wordt onder andere verspreid door ratten en muizen.

De kiem is lastig aan te tonen omdat deze maar kort in het bloed aanwezig is. Een goede hygiëne en ongediertebestrijding is dan ook van groot belang om de ziekte te voorkomen. Daarnaast is er een combinatievaccin beschikbaar voor de preventie van Leptospirose, vlekziekte en parvo.

Overzicht voor in de stal

De aanpak van Leptospirose is onderdeel van het gehele toommanagement op uw bedrijf. Een complex geheel waarvoor we allerlei tips voor u overzichtelijk op een rij hebben gezet. Op deze poster vindt u veel informatie en tips. Deze poster kunt u gratis aanvragen.

Over MSD Animal Health

MSD Animal Health ontwikkelt en produceert een vernieuwend pakket aan hoogwaardige diergeneesmiddelen en servicediensten voor de preventie, behandeling en...

Lees verder »