Ziekteverspreiding+door+ratten+en+muizen
Partner MSD Animal Health

Ziekteverspreiding door ratten en muizen

Het wordt steeds lastiger ongedierte te bestrijden, door strengere regels rond bestrijdingsmiddelen. Hoe meer ongedierte, hoe groter het risico op ziekten overgebracht door ongedierte. Eén ziekte die vaak onverklaarbare vruchtbaarheidsproblemen veroorzaakt en overgebracht wordt door muizen en ratten is Leptospirose.


Leptospirose is een moeilijk aan te tonen infectie die vruchtbaarheidsproblemen bij varkens veroorzaakt. Het komt niet alleen voor bij varkens maar ook bij honden, rundvee, ongedierte en mensen. Het is dus een zoönose en overdraagbaar van dier op mens en andersom. De ziekte staat ook bekend onder de naam, ziekte van Weil en melkerskoorts. De bacterie die leptospirose veroorzaakt, is een spiraalvormige, beweeglijke bacterie die de voorkeur heeft voor een vochtig milieu.

Drie verschillende infectieroutes

Een varkensbedrijf kan besmet worden op drie verschillende manieren; via de aankoop van besmette dieren, door andere besmette diersoorten, zoals ongedierte of honden en door besmet drinkwater of voer. De bacterie komt in de bloedbaan terecht via wondjes in de huid of via de slijmvliezen van onder andere de mond, ogen en neus. Acuut zieke varkens spreiden de bacterie ongeveer 3 tot 4 weken uit via de urine. Echter dragers kunnen hun hele leven lang de bacterie uitscheiden.

© MSD

De ziekte treft alle leeftijden op het bedrijf echter vooral de drachtige zeugen zijn gevoelig. De ziekte uit zich daar in lusteloosheid, verminderde eetlust en koorts. De koorts kan dan direct leiden tot verwerpen. Echter kan Leptospirose ook langdurig aanwezig zijn waardoor je chronische vruchtbaarheidsproblemen kan krijgen zoals onregelmatige terugkomers, abortussen en doodgeboren en zwakke biggen. Al deze symptomen zijn echter niet enkel voorbehouden voor deze ziekte waardoor er niet altijd direct aan leptospirose wordt gedacht.

Preventieve aanpak

Bloedonderzoek kan een uitkomst bieden als er een vermoeden is voor Leptospirose, echter vind je niet altijd de antilichamen in het bloed terwijl het varken dan nog wel een drager kan zijn. Doordat deze ziekte zo moeilijk te herkennen en te diagnosticeren is kan de schade op een bedrijf behoorlijk oplopen.

Marc Schyns, dierenarts van MSD Animal Health: 'Omdat in chronische gevallen niet altijd antistoffen ontstaan moet er worden gezocht naar Leptospirose in verworpen vruchten en/of naar de bacterie in de urine en/of baarmoeder. Dit vraagt om meer en uitgebreide diagnostiek die als het een negatief resultaat geeft nog niet wil zeggen dat er geen sprake is van Leptospirose. Dragers kunnen namelijk afwisselend wel en niet de bacterie uitscheiden via de urine. Al met al is het stellen van een goede diagnose vaak lastig.'

Een preventieve aanpak is dus zeker van belang. Het combinatievaccin voor Lepto, Parvo en Vlekziekte is dan ook aan te raden als vast onderdeel van uw vaccinatieprogramma. Leptospirose is een van de mogelijke oorzaken voor vruchtbaarheidsproblemen. Voor een volledig overzicht kunt u een gratis een poster opvragen waarop we alle mogelijke oorzaken verder hebben uitgewerkt met nuttige tips.

Over MSD Animal Health

MSD Animal Health ontwikkelt en produceert een vernieuwend pakket aan hoogwaardige diergeneesmiddelen en servicediensten voor de preventie, behandeling en...

Lees verder »