Nederlander+positief+over+varkenssector
Nieuws
© Varkens.nl

Nederlander positief over varkenssector

Een enquête onder tweeduizend Nederlanders maakt duidelijk dat ze veel positiever denken over de varkenssector dan uit de landelijke media vaak zou blijken. Van de respondenten vindt 70 procent dat de sector moet blijven. Vlees vanuit het buitenland moet volgens 82 procent aan dezelfde eisen voldoen als in Nederland en 58 procent vindt dat varkenshouders beter betaald moeten krijgen.

Het onderzoek onder de Nederlandse bevolking is een coproductie van Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), vakgroep Pluimveehouderij van NOP/LTO en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Het waren twee onderzoeken van respectievelijk 125 en 157 vragen waar de respondenten dus echt even voor moesten gaan zitten.

Aan elk van de onderzoeken hebben tweeduizend mensen deelgenomen uit alle lagen van de bevolking en vanuit alle politieke stromingen. 'Het zijn zeer zeker representatieve onderzoeken, waar de politiek ook wat mee moet', stelt POV-voorzitter Linda Janssen.

Voorgevoel klopt

'De onderzoeken laten duidelijk zien dat ons voorgevoel klopt', zet NVP-voorzitter Hennie de Haan. 'Het beeld dat de landelijke media schetsen van onze sectoren komt niet overeen met hoe de bevolking over ons denkt. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat 97 procent van de Nederlanders kippenvlees eet en 95 procent varkensvlees. Daarvan eet 83 procent vier keer of vaker per week varkensvlees en 82 procent kip.'

Een groot deel van de consumenten geeft aan dat boeren beter betaald moeten krijgen voor hun producten. 'Zeker voor de extra eisen die in Nederland aan de productie worden gesteld. Voor veel producten is er een Fairtrade-label. De onderzoeken laten zien dat dit er ook zou moeten zijn voor kip, eieren en varkensvlees', stelt De Haan. 'Of daarmee het vlees in het winkelschap duurder moet worden, is de vraag', vult Jansen aan. 'Het gaat om een eerlijke prijs voor boeren.'

Boodschap aan landelijke media

Voorzitter Kees de Jong van vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP heeft naar aanleiding van de onderzoeken een boodschap aan de landelijke media. 'Pas hoor en wederhoor toe. We zijn altijd bereikbaar en bereid te vertellen hoe we onze dieren houden en hoe we verder verduurzamen. Deze enquêtes laten duidelijk zien hoe de bevolking over onze sectoren denkt. Doe daar wat mee.'

'De media hebben bijvoorbeeld de mond vol van de eiwittransitie', weet De Haan. 'Vergeet dan ook niet dat onze sectoren daarin al een heel belangrijke rol in spelen en die rol kan alleen maar toenemen.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer