Aanbod+bundelen+en+afzettarief+vaste+mest+verlagen
Nieuws
© Varkens Archief

Aanbod bundelen en afzettarief vaste mest verlagen

Een mestverwerker rekent lagere kosten voor de afname van vaste mestfracties als de juiste afspraken gemaakt kunnen worden. Die gaan met name over het aantal tonnen en het jaarrond aan kunnen bieden van vaste fracties. 'Elke euro voordeel die de bundeling van aanbod oplevert, is meegenomen', zegt POV-bestuurder Eric Stiphout. 'Maar het gaat om meerdere euro's per ton.'

Die vraag vanuit de markt is via een groep samenwerkende boeren bij Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) terechtgekomen. 'Zij wilden varkenshouders, die vaste mestfracties afzetten na bijvoorbeeld scheiden van drijfmest, interesseren om het via hun samenwerkingsverband centraal aan te bieden. Dat is voor vaste mest landelijk op te pakken. Drijfmest moet in de regio blijven en daar verwerkt worden', licht Stiphout toe.

'Dat landelijk bundelen van aanbod van die specifieke mestfractie levert extra marktkracht en financieel voordeel voor onze varkenshouders op. Daarom hebben wij als POV een oproep gedaan aan de leden om deel te nemen aan de mestcluster voor vaste fractie.'

Impact door aanbodbundeling

Voor individuele varkenshouders die vaste mestfracties afzetten, is het volgens de POV lastig om te onderhandelen met grote ketenspelers. Ze kunnen bijvoorbeeld niet jaarrond een grote hoeveelheid vaste fractie leveren om voldoende impact te hebben op het drukken van de afzetprijs. 'Door aanbodbundeling is dat dus wel mogelijk', zegt Stiphout. 'Bij voldoende belangstelling vanuit de POV-leden kan een mestcluster vaste fractie worden opgestart.'

Tot uiterlijk 10 juli kunnen belangstellenden zich hier aanmelden om deel te nemen aan het 'Mestcluster Vaste Fractie'.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Partners

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer