Zwaar+afleveren+ook+voordelig+bij+hoge+voerprijs
Nieuws
© Varkens Archief

Zwaar afleveren ook voordelig bij hoge voerprijs

Berekeningen tonen duidelijk aan dat zwaar afleveren economisch het meest aantrekkelijk is. Ook nu de voerprijzen stijgen, concludeert Kasper Bekker van Saldo Advies Varkenshouderij.

Telkens als de voerprijzen stijgen komt de vraag omhoog of het voor vleesvarkenshouders interessant is om hun dieren wat lichter te leveren. Dat is niet het geval, stelt Bekker. 'De hoogte van de voerprijs heeft heel veel invloed op de voerwinst, maar niet op het ideale geslachte gewicht. De biggenprijs is daarin veel belangrijker en die is momenteel relatief hoog.'

Bekker schetst de drie belangrijkste kengetallen die op de strategie van de vleesvarkenshouder invloed hebben. Dat zijn de biggenprijs, de voerkosten en de opbrengstprijs. Deze drie kengetallen hebben een onderlinge samenhang en zijn tot op zekere hoogte uitwisselbaar. Bij lichter afleveren is op jaarbasis minder voer nodig. Op jaarbasis wordt per plaats ook iets meer kilo vlees geleverd en de opbrengstprijs stijgt meestal iets vanwege minder gewichtskorting.

Als bijkomend voordeel van lichter leveren, noemt Bekker de kleinere mestproductie. Daar staan nadelen tegenover. Wanneer er lichter wordt afgeleverd, moeten er op jaarbasis meer biggen worden gekocht. Bij het hanteren van een gelijke afleverstrategie zal ook de bezettingsgraad van de stal wat lager zijn.

Negatief effect

Bekker maakte berekeningen met de gemiddelden van de biggen-, vleesvarkens- en voerprijs over heel 2020 en met de prijzen zoals die momenteel ongeveer gelden. Bij 3 kilo lichter afleveren van de vleesvarkens komt hij in beide situaties uit op een negatief effect op de voerwinst per vleesvarkensplaats. Dat nadeel bedraagt respectievelijk 2,11 euro en 2,55 euro.

Meer informatie is te vinden in de berekening op de website van de Producentenorganisatie Varkenshouderij.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer