Verbeteren+voereffici%C3%ABntie+vleesvarkens+verdedigen
Blog
© Studio Van Assendelft

Verbeteren voerefficiëntie vleesvarkens verdedigen

Afgelopen vrijdag leverde ik mijn promotieonderzoek in voor beoordeling. Persoonlijk een grote mijlpaal waarmee ik een periode van meer dan vier jaar leren gedegen onderzoek te doen afsluit. In september van dit jaar mag ik mijn boekje over het verbeteren van voerefficiëntie in vleesvarkens verdedigen.

In Nederland is een doctoraat de hoogste titel die behaald kan worden door middel van studeren. Menigeen verwacht dan ook dat je een expert bent na het behalen van een doctoraat. Ik ben nog bezig in het proces om dat te behalen, maar ik kan u alvast vertellen dat ik mij absoluut geen expert voel. Hoe meer ik met een bepaald onderwerp bezig ben, hoe meer ik besef dat daarover nog veel meer te leren valt. Over het algemeen levert onderzoek meer vragen op dan antwoorden.

In mijn promotieonderzoek zijn twee expertise velden binnen de dierwetenschappen samengekomen: genetica en voeding. Mijn onderzoek keek naar de variatie in kenmerken gerelateerd aan voerefficiëntie in vleesvarkens en de mogelijkheid om deze kenmerken te gebruiken voor effectievere fokkerij en voerstrategieën.

Kenmerken waar ik naar gekeken heb zijn fecale nutriënt vertering, microbiota samenstelling in de mest, metabolieten in het bloed, en stikstofefficiëntie. Fecale nutriënt vertering geeft weer hoeveel voedingstoffen, nutriënten genaamd, uit het voer daadwerkelijk in het lijf van het varken opgenomen zijn.

Voedingstoffen die niet door het varken opgenomen zijn in de dunne darm worden in de dikke darm gedeeltelijk door microbiota gebruikt om te groeien. Microbiota zijn micro-organismen die vrijwel overal in de wereld voorkomen en dus ook in het maagdarmstelsel van varkens. Door het meten van microbiota in de mest kan men een idee krijgen welke microbiota in de dikke darm van varkens leven.

Als voedingstoffen vanuit de darmen opgenomen worden naar het bloed van de varkens worden ze metabolieten genoemd. Metabolieten kunnen door het dier gebruikt worden voor onder andere onderhoud en groei. Afvalproducten van deze onderhoud en groei worden eveneens metabolieten genoemd en eindigen vaak ook weer in het bloed.

Eiwit bestaat uit aminozuren en is een voedingsstof dat in het voer van varkens voorkomt. Elk aminozuur bevat een stikstofmolecuul. Als aminozuren niet gebruikt worden voor eiwitaanzet worden ze gebruikt om energie te produceren, waarbij de stikstof via urine het varken verlaat. Stikstofefficiëntie is het verschil tussen de stikstof in het voer en de stikstof die een dier heeft aangezet in de vorm van eiwit.

De conclusie van mijn promotieonderzoek is dat varkensfokkerijorganisaties voerefficiëntie in vleesvarkens kunnen verbeteren door dieren te selecteren met hogere fecale nutriënt vertering en stikstofefficiëntie. Voerbedrijven kunnen in de toekomst, met uw hulp, de voerefficiëntie verbeteren door vleesvarkens in uw stal te groeperen en te voeren gebaseerd op individuele prestaties. Deze prestaties kunnen worden voorspeld met fecale nutriënt vertering, microbiota samenstelling in de mest, of met metabolieten in het bloed.

Daarnaast kunnen de fokkerijorganisaties en voerbedrijven elkaar helpen. Varkensfokkerijorganisaties kunnen met behulp van fokwaarden de prestaties van vleesvarkens voorspellen zodat voerbedrijven varkens preciezer kunnen gaan voeren naar behoefte. Precisie voeding van individuele vleesvarkens is een opmars aan het maken en levert in onderzoek goede resultaten. Aan de andere kant kunnen voerbedrijven de fokkerijorganisaties helpen om voerstrategieën te bedenken die de genetische potentie van vleesvarkens beter tot expressie brengt.

Onder voerstrategieën kunt u onder andere denken aan het gebruik van andere grondstoffen, een andere nutriëntsamenstelling van het voer of voeren volgens andere voercurves. Als beide sectoren hun individuele en gezamenlijke steentjes bijdragen, houdt dat in dat u als varkenshouder met lagere voerkosten betere prestaties kunt verwachten van uw vleesvarkens.

Na het uitvoeren van dit onderzoek heb ik ondertussen een waslijst aan nieuwe onderwerpen om dieper in te duiken. Want uiteraard heeft mijn promotieonderzoek tot extra vragen geleid. De komende jaren hoef ik mij dus niet te vervelen.

Heeft u kritische vragen of bent u benieuwd naar meer informatie over mijn onderzoek? Schroom dan niet om te reageren.

Lisanne Verschuren
Junior onderzoeker bij Topigs Norsvin

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer