CEO+Villaume+Kal+van+Topigs+Norsvin+ziet+volop+groeikansen
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

CEO Villaume Kal van Topigs Norsvin ziet volop groeikansen

Vrijwel geen continent blijft onbesproken als Villaume Kal praat over de activiteiten van de runner-up in de wereld van leveranciers van varkensgenetica. In het eerste jaar dat hij aan het roer staat bij Topigs Norsvin zijn de zaken, ondanks de enorme impact van de coronapandemie, voor de wind gegaan. 'Vanwege capaciteitsgebrek hebben we zelfs groeikansen onbenut moeten laten.'

De eerste werkdag van Villaume Kal bij Topigs Norsvin zal hem lang heugen. Op lockdown-maandag 16 maart 2020 betrad hij voor het eerst in de rol van CEO het hoofdkantoor in Vught. Zijn ambitieuze inwerkprogramma zou hem naar een groot aantal locaties op de aardbol leiden om de organisatie tot in de haarvaten te leren kennen.

'De uitbraak van Covid 19 heeft een enorm beroep gedaan op de flexibiliteit van de organisatie en onze mensen. Ondanks dat sommige medewerkers of hun familie direct geraakt zijn, hebben de teamspirit en de lokale netwerken gezorgd voor een bijzonder goed 2020', benadrukt Kal. 'Met als basis natuurlijk de wereldwijd aansprekende kwaliteiten van onze genetica.'

Wat is de belangrijkste conclusie na ruim één werkjaar?

'Dat Topigs Norsvin een robuuste organisatie is. We hebben een turbulent jaar het hoofd kunnen bieden en op alle fronten vooruitgang geboekt. Zowel op gebied van omzet in aantallen gelten, beren en doses sperma als in euro's omzet en winst. 2020 gaat de boeken in met historische prestaties.'

Het is toch fantastisch om bij te dragen aan mondiaal duurzamere varkensvleesproductie

CEO Villaume Kal van Topigs Norsvin

Hoe is die topomzet tot stand gekomen?

'Het fokken van op diverse vlakken steeds efficiëntere en betere varkens is onze dominante drijfveer. Dat kon onverstoorbaar doorgaan en is de basis voor een flink groeiende omzet. We liepen afgelopen jaar soms zelfs tegen de grenzen van onze capaciteit aan omdat de marktvraag groter was dan wij aan fokdieren konden produceren. Dat leverde een historisch rendement op.'

En dat in een wereld die op slot leek te zitten?

'Het werken met lokale netwerken is een gouden formule voor ons als wereldspeler. Dat geeft flexibiliteit als er in markten iets tegen zit zoals na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Duitsland. Dan kun je elkaar helpen dankzij de sterke structuur.

'De mondiale reisbeperkingen door corona hebben ons creatief gemaakt bij het werven van nieuwe klanten en benaderen van prospects. Een voorbeeld: via een innovatietoer namen we klanten virtueel mee naar de kernfokkerij in Canada en Noorwegen. Ook lieten we ze technologieën zien als computertomografie.

Villaume Kal
Standplaats: Vughte Kal (50 jaar) is sinds 16 maart 2020 CEO van Topigs Norsvin. Voorheen was hij CEO van Rousselot (onderdeel van Darling Ingredients en marktleider op gebied van gelatine) en Nizo (een contractresearchbedrijf op het gebied van beter voedsel en gezondheid). Ook bekleedde hij bijna twintig jaar managementfuncties bij Koninklijke DSM, onder meer in de Verenigde Staten en Italië. Levensdoelen: maatschappelijk relevant bezig zijn en mondiaal actief zijn op het gebied van life sciences en technologie.

'Via CT-scannen kunnen we eigenschappen aan levende dieren meten. Dit virtueel slachten van varkens levert een enorme toegevoegde waarde om op een natuurlijke wijze de beste dieren te kunnen selecteren. Op deze manier onderscheiden we ons en dat slaat aan.'

Ouderwets fokken met de modernste technologieën?

'Er is nog veel te behalen met traditionele fokkerij, genomics en het combineren van data via kunstmatige intelligentie zonder aan de genen van dieren te hoeven knutselen. Nieuwe datasoorten zoals videobeelden van het gedrag van varkens zijn te gebruiken voor selectie.

'Tegenover toepassen van gene editing oftewel de Cripsr-Cas technologie, staan wij genuanceerd vanwege de wensen vanuit de maatschappij. De consument wil natuurlijke producten eten en dat signaleren slachterijen. Ook zij geven aan bedenkingen te hebben bij knippen en plakken in het DNA van varkens.'

Draait alles in de fokkerij om big data?

'Enorm veel data van varkens liggen vast in onze fokkerijdatabase Pigbase. Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd en er komen nieuwe datasoorten bij zoals informatie over het microbioom. In de varkensdarmen komen dingen als erfelijke aanleg, voer en bedrijfsomstandigheden bij elkaar die van invloed zijn op gezondheid, welzijn en prestaties van varkens. Dat is een fascinerend gebied waarop we pionierend bezig zijn.'

Waarom doet de TN70-zeug mondiaal het zo goed?

'Wereldwijd gebeurt het produceren van dierlijke eiwitten identiek: op een efficiënt mogelijke wijze omzetten van voer in vlees. Met de TN70-zeug kan dat. Ze heeft goede moedereigenschappen en heeft relatief weinig arbeid nodig om haar eigen biggen groot te brengen met hoge speengewichten. Daarom is onze zeug in combinatie met de TN Tempo-eindbeer een uitkomst voor elke klant en markt. Dat verhaal gaat mondiaal rond en het uitwisselen van ervaring tussen producenten geeft een boost aan de populariteit van de TN70.'

Dat blijkt ook uit het stijgende aantal integraties dat Topigs Norsvin-genetica inzet?

'We hebben in 2020 inderdaad grote stappen gezet. Een integratie die via InGene, ons eigen aanfoksysteem, een TN70-zeug gaat maken, zorgt voor een hefboomwerking. Wel is het zo dat na de beslissing om daarmee te starten het zo'n twee jaar duurt voordat de royalties bij ons binnenkomen.

'Daarnaast ervaren steeds meer integraties dat ze met Topigs Norsvin-genetica sneller vooruitgang realiseren dan wanneer ze met hun eigen fokkerijprogramma doorgaan.'

Hoe rekt Topigs Norsvin de productiecapaciteit op?

'We hebben onze investeringsagenda aangepast om alle mogelijke groeipotentie te kunnen benutten. Het budget voor onderzoek en ontwikkeling hebben we weer met 10 procent verhoogd. In Canada investeren we in 2021 nog in het bouwen van een nieuw kernfokbedrijf. Dat moet een op een plek gebeuren met een zeer hoge biosecurity en van waaruit dieren relatief makkelijk over de wereld kunnen worden getransporteerd.'

Bij die uitbreiding blijft het niet?

'Nee. Ook onze basis in Nederland verstevigen we met bijvoorbeeld het aanpassen van het ki-station in Keldonk. Dat gebeurt onder meer ook in Zuid-Europa, de Verenigde Staten, Mexico en Brazilië. China was afgelopen jaar een heel belangrijke markt voor de afzet van fokmateriaal en de komende jaren zullen we onze activiteiten daar opvoeren. Er is daar zoveel potentie.'
Wat vindt u zo fascinerend aan China?

Kal: ‘Werken met DNA zit in mijn DNA’
Villaume Kal is niet opgegroeid met het fokken van varkens. Zijn fascinatie voor genetica bij alles wat leeft, zit wel diep in hem. Zo is hij afgestudeerd aan de Universiteit Leiden op DNA-chemie en het toepassen ervan. Bovendien heeft hij zo’n 25 jaar gewerkt in de wereld van genetica, maar dan van micro-organismen. ‘Nu houd ik me bezig met het verbeteren van DNA van grotere organismen op vier poten en het runnen van een wereldwijd toonaangevend geneticabedrijf’, zegt Kal. ‘Het werken met DNA zit in mijn DNA.’

'Het is toch fantastisch om bij te mogen dragen aan het duurzamer varkensvlees produceren in de grootste markt ter wereld. Stel dat daar alle varkens onze genetica zouden hebben, dan zou op jaarbasis 30 miljoen ton minder granen nodig zijn en 12 miljoen ton minder soja. Dat zijn onvoorstelbare grote besparingen die onze efficiënte varkens alleen in China al kunnen realiseren. Dus het is belangrijk om daar de goede stappen te zetten.'

Wat kan een trigger zijn voor expansie?

'Wereldwijd wordt ingezet op het professionaliseren van de varkensproductie en dat biedt ons enorme kansen. In bijvoorbeeld Rusland is backyard farming al flink afgenomen. In China is zoiets ook al aan het gebeuren. De groeiende wereldbevolking biedt eveneens kansen. Elk kwartaal neemt het aantal monden toe met het aantal inwoners van ons land, 17 miljoen mensen. Die bevolkingsgroei vindt mede plaats in Aziatische landen waar graag varkensvlees wordt gegeten.'

Hebt u nog een uitsmijter?

'In 2022 introduceren we een nieuwe, robuuste, efficiënte Duroc-berenlijn voor markten waar vraag is naar varkensvlees met een hogere vleeskwaliteit, dus met meer intramusculair vet en betere eeteigenschappen.'Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer