Effectief+en+snel+naar+huidherstel
Achtergrond
© Intracare

Effectief en snel naar huidherstel

Als een varken een verwonding heeft opgelopen, moet je er snel bij zijn om infecties te voorkomen. Met een spuitbus Topro MicroDerm op zak is het verzorgen van een beschadigde huid op elke plek van het dier in een handomdraai gebeurd. De groene poederspray stimuleert het huidherstel maximaal.

Huidverzorging is geen onderwerp dat in de varkenshouderij vaak voor het voetlicht wordt gebracht. 'Toch kun je daar vanuit het oogpunt van dierenwelzijn en diergezondheid niet omheen', stelt Symon de Jong, salesmanager bij Intracare.

'De huid is een van de belangrijkste barrières om het binnendringen van kiemen en ontstaan van infecties en abcessen tegen te gaan. Toch kunnen productiedieren als varkens verwondingen oplopen. Het is dan aan de veehouder om daar snel en doelgericht op te reageren om erger te voorkomen.'

Met het huidverzorgingsproduct Topro MicroDerm wordt maximaal ingespeeld op een zo snel mogelijk herstel van een intacte huid. Gerwen Lammers, manager R&D bij Intracare, is medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van de verzorgende en beschermende huidspray. De samenstelling en de poedervorm maken het product bijzonder en onderscheidend. De hoofdbestanddelen dienen volgens Lammers twee doelen.

Symon de Jong, Intracare

Afdekking en herstel

'Enerzijds zorgen ingrediënten van het groene poeder ervoor dat de aangedane plek zichtbaar afgedekt wordt en dat bacteriën geen kans meer krijgen via de huidopening het lichaam binnen te dringen. Anderzijds stimuleren de werkzame stoffen en de plakkracht van het product het herstel.'

Proeven bewijzen volgens De Jong dat het huidherstel met Topro MicroDerm zo'n 65 procent sneller verloopt. 'Binnen drie dagen zijn erge huidbeschadigingen dicht. Dat gaat sneller als de huid schoon is wanneer die ermee wordt behandeld.'

De keuze voor een spuitbus met 250 milliliter huidverzorgingspoeder laat zich ook eenvoudig uitleggen. 'De inhoud blijft maximaal hygiënisch hoe vaak je er ook de varkensstal mee in gaat. De spuitbus stop je snel en makkelijk in de zak van je werkoverall. Je kunt dan meteen in actie komen als je een huidbeschadiging opmerkt.

'Vanuit elke mogelijke hoek en zelfs met de bus ondersteboven kun je de beschadigde huid goed sprayen. Omdat het een poedervulling betreft, gaat de spuitbus tot op het laatste restje leeg.' Wanneer dat zover is, zijn er volgens de salesmanager ongeveer tachtig 'dotjes' verzorgende poeder op de varkenshuid gespoten.

Ook voor doorligplekken

Lammers en De Jong merken op dat het middel effectief kan worden ingezet bij zeugen met doorligplekken op de schouder of met klauwproblemen. Maar ook bij beschadigde staarten of oren is het prima toe te passen.

'In Duitsland wordt het ook toegepast na het onder verdoving castreren van beerbiggen', weet De Jong. 'Er zijn zelfs varkenshouders die de oortjes van biggen ermee sprayen voordat ze een oormerk inbrengen. Daarmee voorkomen ze dat zo'n wondje in de huid een bron van infectie kan worden.'

Het huidverzorgende product is verkrijgbaar via het dealernetwerk van Bio Enterprise.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer