Depop%2Dproces+bij+Tojapigs+gestart
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Depop-proces bij Tojapigs gestart

Productiegroep na productiegroep afvoeren en na grondig reinigen en ontsmetten van het gehele bedrijf een gezondheidssprong naar de SPF-status maken. Depop-repop staat bij Tojapigs in het Brabantse Escharen op het programma. Bij het Topigs Norsvin-varkensfokbedrijf ging medio mei de eerste groep met 120 fokzeugen op transport naar de slachterij.

'Het selecteren van zeugen in de kraamstal was deze cyclus niet meer nodig', vertelt Thijs Janssen van Tojapigs. Eind vorige week vertrok de eerste productiegroep met topdieren in een keer. 'Dat geeft een heel dubbel gevoel, maar ik houd de blik gericht op de toekomst: ons bedrijf opnieuw bevolken met fokzeugen die vrij zijn van specifieke ziektekiemen (SPF) voor de productie van TN70-gelten.'

Nog drie productiegroepen

Janssen voert met tussenpozen van vijf weken nog drie groepen telkens met hetzelfde aantal zeugen af voor de slacht. Ook in de afdelingen met TN70-fokgelten en -vleesberen wordt het stilaan leger. Volgens plan staat het bedrijf in augustus compleet leeg. Daarna wordt alles grondig gereinigd en ontsmet en Janssen brengt nog wat zaken bij de tijd en volgt even leegstand..

Medio september wordt het bedrijf opnieuw bevolkt met fokzeugen die Janssen zelf in productie heeft. Hij gebruikt daarvoor sinds eind 2020 een tussenlocatie in België. 'Op dat zeugenbedrijf wordt een productiegroep gespeend en gaan de TN70-gelten en -beren naar de opfokafdelingen van dat bedrijf. Na de zomer halen we alle diergroepen met SPF-dieren in een keer naar Escharen toe.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer