Goed+vaccineren+kun+je+leren
Nieuws
© Varkens Archief

Goed vaccineren kun je leren

Alle varkenshouders die zelf vaccineren hebben een cursus gevolgd en het certificaat Adequaat vaccineren behaald. Na verloop van tijd verwateren sommige aspecten wel eens. De Oosthof laat in zijn nieuwsbrief een paar belangrijke aandachtspunten zien. Voor varkenshouders en hun medewerkers kan deze dierenartspraktijk een (opfris)cursus geven.

Belangrijke punten bij het vaccineren zijn onder andere de hoek van de naald en de juiste naalddikte en -lengte. De naald moet loodrecht op de huid worden gezet, omdat het vaccin anders niet in de spierlaag terechtkomt maar in het spek. En in de slecht doorbloede speklaag zal het vaccin niet of nauwelijks tot weerstand tegen de ziekteverwekker leiden.

De juiste naaldlengte is hierbij ook van belang. Een jonge big heeft nog nauwelijks een speklaag, terwijl een vleesvarken en zeker een volwassen zeug een behoorlijke speklaag kan hebben. De naalddikte is van belang om te zorgen dat er een zo klein mogelijk wondje ontstaat en er geen vaccin kan terugvloeien.

Varkenshouders die voor zichzelf of hun medewerkers een (opfris)cursus vaccineren willen volgen, kunnen zich bij hun varkensarts van De Oosthof melden. De cursus wordt op het bedrijf gegeven en de deelnemers ontvangen na afloopt het certificaat Adequaat vaccineren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer