Kandidaat+AVP%2Dvaccin+op+grote+schaal+te+kweken
Nieuws
© Varkens Archief

Kandidaat AVP-vaccin op grote schaal te kweken

Een kansrijke kandidaat voor een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) is op grote schaal te kweken. Door een kleine aanpassing aan het kandidaat vaccin hebben de onderzoekers van het Plum Island Animal Disease Center in Amerika dat voor elkaar gekregen.

In korte tijd maakten de onderzoekers van het Amerikaanse onderzoeksinstituut twee belangrijke doorbraken bekend. Eerst bleek dat ze een succesvol vaccin hebben ontwikkeld op basis van de hoogvirulente Georgië-stam die nu voor de pandemie van Afrikaanse varkenspest zorgt. Het vaccin werkt daarbij bovendien niet alleen bij toediening in de spier maar ook als het via mond en/of neus binnenkomt in het varken.

Vrijwel tegelijkertijd maakten de onderzoekers bekend dat ze dit kandidaat vaccin ook op grote schaal kunnen kweken. Het kweken van vaccins tegen Afrikaanse varkenspest gebeurt tot nu toe op levende afweercellen van het varken. Dat maakt het op grote schaal kweken moeilijk en erg kostbaar. De onderzoekers hebben een variant van het vaccin ontwikkeld die op cellijnen is te kweken. Een methode die geschikt is voor grootschalige productie.

Aan wilde zwijnen voeren

Nu is het nog nodig om te testen of een manier te ontwikkelen om het vaccin op een veilige manier aan wilde zwijnen te voeren. Ook moet nog blijken of dat dan voldoende effect heeft om de wilde zwijnen te beschermen tegen een infectie met het Afrikaanse varkenspestvirus.

Het Plum Island Animal Disease Center ligt op een eiland voor de kust van New York. Het is het enige instituut in Amerika dat onderzoek mag doen naar besmettelijke dierziekten als mond-en-klauwzeer, varkenspest en Afrikaanse varkenspest.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer