Improviseren+en+doorbijten
Blog
© Studio Van Assendelft

Improviseren en doorbijten

Elke maand is het moment dat Varkens naar de drukker wordt verzonden een klein rustpunt. Een viermomentje. Even terugkijken op het totstandkomingsproces en welke lering eruit is te trekken. Deze keer is dat lijstje iets langer dan normaal.

Op het moment dat ik deze bijdrage thuis zit te tikken, hapert de techniek. Op een centrale server in allerlei programma’s werken is lastig en omslachtig. Daags voor de deadline kun je verstoringen er eigenlijk niet bij hebben. Het ontregelt het werkritme en drukt de productiviteit, maar het jaagt de creativiteit wel aan. Artikelen tikken kan op de laptop buiten de werkomgeving om. Gelukkig is er ook nog de mogelijkheid van bellen, mailen en WhatsAppen. Door er als team van (eind-)redacteuren en vormgeefster extra tijd en energie in te pompen, lukt het samen weer om Varkens tijdig op de drukpers te krijgen.

Maar mijn gedachten dwalen wel even af. Wat zou er gebeurd zijn als creatieve en behendige geesten binnen de organisatie niet in allerijl hadden gezorgd voor een noodoplossing voor alle thuis- en kantoorwerkers? Hierdoor konden de meesten toch vooruit blijven gaan. Hieruit blijkt maar weer hoe enorm afhankelijk iedereen is van goed functionerende techniek. En de invloed ervan neemt overal alleen nog maar verder toe, ook op varkensbedrijven.

Een andere afhankelijkheid is die van de gezondheid van mens en dier. Ondanks de coronamaatregelen is het steeds aardig gelukt om ons vitale kennisdeelwerk voor de varkenshouderij te doen. Bellen, al dan niet met beeld, om interviews af te nemen is er intussen ingesleten. Maar niets is mooier dan live varkenshouders spreken en de geur van varkens opsnuiven. Zelf ervaren wat er in de stal gebeurt. Toch kan het zomaar gebeuren dat een afspraak buiten de deur plotsklaps wordt afgeblazen. Coronaperikelen hebben de planning even op zijn kop gezet. Met kunst- en vliegwerk en de nodige flexibiliteit is dit klein leed opgelost.

Een dierziekte die planning en productie van een varkensfokbedrijf totaal op zijn kop zet, dat is pas écht ingrijpend. Gelukkig zijn er jonge ondernemers zoals Thijs Janssen die hun schouders eronder zetten en vertrouwen hebben in een gezonde toekomst. Met improviseren en doorbijten komt hij er wel.

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer