Bijstelling+correctie+rekenregels+vleesvarkens
Nieuws
© Koos Groenewold

Bijstelling correctie rekenregels vleesvarkens

De correctie die vleesvarkensbedrijven onderling vergelijkbaar maakt, wordt bijgesteld. De laatste herziening van het rekenmodel was in 2012 en sindsdien is er in de varkenshouderij veel veranderd.

Kasper Bekker van Saldo Advies Varkenshouderij kaartte de kwestie eind februari aan in zijn blogspot. Het vleesvarken van negen jaar geleden is genetisch een ander dier dan nu. Dat varken wordt anders geklasseerd en gemiddeld zwaarder geleverd. 'Het traject waarover wordt gecorrigeerd, is langer geworden en de effecten van minder juiste aannames daardoor groter', luidt zijn kritiek.

Als het aan Bekker ligt, wordt de voeropname in de eindfase vanaf 117 kilo als variabele door het bedrijf zelf ingevuld. Vanuit zijn advieswerk ziet hij dat er in de praktijk tussen bedrijven grote verschillen zijn in de voeropname in de eindfase.

Informatie voor ondernemer

Bekker is er verder van overtuigd dat wanneer de gecorrigeerde cijfers vleesvarkens anders worden gecorrigeerd, dat veel meer informatie oplevert voor de ondernemer. 'Die kan de hele bedrijfseigen ontwikkeling in beeld krijgen. Wat de groei en voederconversie zijn in de afwijkende trajecten, is voor de ondernemer de meest interessante vraag.'

Vorige week kwamen de partijen, die met elkaar verantwoordelijk zijn voor de gecorrigeerde cijfers vleesvarkens, bijeen onder leiding van AgroConnect. Bekker was ook aanwezig bij dit gesprek. 'De rekenregels zijn toe aan een update', reageert Conny Graumans van AgroConnect, dat partijen verenigt en dit type sectorafspraken beheert.

Financieringsvraag nog op tafel

Wageningen UR gaat de rekenregels herzien. De vraag hoe dat wordt gefinancierd, ligt nog op tafel, geeft Graumans aan. Hij verwacht dat de nieuwe specificaties eind dit jaar kunnen worden doorgevoerd bij de verschillende gebruikers. Dat zijn onder meer leveranciers van bedrijfsmanagementsystemen, de veevoerbranche en boekhoudkantoren.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer