Partij+voor+de+dieren+wil+slachttaks
Nieuws
© Twan Wiermans

Partij voor de dieren wil slachttaks

De Partij voor de Dieren (PvdD) is vrijdag een internetconsultatie gestart over haar initiatiefwetsvoorstel voor een slachttaks. Hierop kan worden gereageerd tot 2 april.

In Nederland worden relatief veel dieren op een klein oppervlak gehouden, schrijft de PvdD op haar website. Het stikstof-, mest- en klimaatprobleem zijn daarvan het gevolg, vervolgt de partij. Jaarlijks zou dat leiden tot zo'n 6 miljard euro aan maatschappelijke kosten die uit publieke middelen worden betaald.

De PvdD staat op het standpunt dat de vervuiler betaalt, niet de consument. De UBN-houder is belastingplichtig op het moment dat dieren naar de slacht gaan, staat er in de internetconsultatie. 'Door een slachttaks in te voeren, wordt een directe relatie gelegd tussen het slachten van dieren en de maatschappelijke kosten die het gevolg zijn van de veehouderij', aldus de partij.

Transitie naar plantaardige eiwitten

Het doel van de slachttaks is, zoals op internetconsultatie.nl wordt vermeld, het bevorderen van de eiwittransitie naar plantaardige eiwitten door het beter beprijzen van dierlijke eiwitten. Tegenover de slachttaks stelt de PvdD in het verkiezingsprogramma een verlaging van de prijzen voor groenten en fruit door de btw terug te brengen naar nul.

Als een dier naar het slachthuis gaat, moet belasting worden betaald. Voor een rund komt het neer op 340,63 euro aan slachttaks, voor een varken 8,68 euro en gevogelte (kip en kalkoen) 0,12 euro per dier. Ook voor paardachtigen (455,80 euro), schapen (16,32 euro) en geiten (77,55 euro) heeft de PvdD tarieven berekend.

De internetconsulatie zorgt voor een storm aan reacties. Onder andere van veehouders. LTO Nederland en de koepel van vleesverwerkende bedrijven COV hebben een reactie in voorbereiding.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer