Alles+is+anders
Blog
© MS Schippers

Alles is anders

De coronaperiode heeft veel op zijn kop gezet. Vooral ook hoe we met elkaar omgaan. Begin dit jaar was het vreemd als je elkaar geen hand gaf bij een ontmoeting. Op dit moment kijken mensen juist vreemd op als je elkaar wel een hand wilt proberen geven. Maar er zijn meer gedragsveranderingen zichtbaar.

Welke mensen mogen nog bij elkaar op het terras zitten en op welke afstand? Worden de tafeltjes na bezoek wel schoongemaakt? Hygiëne heeft door de aanwezigheid van het coronavirus in onze samenleving een centrale rol ingenomen. We zijn ook aan een aantal zaken snel gewend geraakt, zoals handen desinfecteren en geen hand schudden. We zijn het zelfs erg belangrijk gaan vinden.

In mijn optiek is dit in de varkenshouderij niet anders. We hebben te maken met de aanwezigheid van dierziekten die altijd aanwezig zijn in onze 'samenleving'. We kunnen deze in mijn optiek het meest effectief en economisch verantwoord onder controle krijgen door de hygiëne te optimaliseren. Hetzelfde als bij mensen weten we niet precies welke individuele maatregel het meeste effect heeft. Het draait om het totaal aan maatregelen om het gewenste effect te bereiken.

Voor veel ondernemers en medewerkers is het in het begin erg wennen om anders, hygiënisch te werken. Vaak is dit ook de motivatie om niet te veranderen of erg langzaam. Mijn ervaring is echter dat mensen snel gewend zijn aan de nieuwe werkwijze. Na die gewenningsperiode kunnen ze zich al snel niet meer voorstellen om ooit nog terug te keren naar de oude situatie. Dat gebeurt 'automatisch' als we de juiste werkwijze samen op een praktische wijze hebben uitgewerkt en geïmplementeerd.

Belangrijk is het wel om vervolgens op geen enkel punt te verzwakken. Een aansprekend voorbeeld van hoe het niet moet, is zichtbaar langs de snelweg. Een plek met een weggegooid blikje wordt snel een complete vuilnisbelt.

Mijn boodschap is om via hygiënemaatregelen en strikt werken veel aanwezige ziekten onder controle zijn te krijgen. Degenen die present waren tijdens mijn webinar hebben kennisgenomen van wat zo'n aanpak oplevert.

Arjan Wermink Hygiënespecialist MS Schippers

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer