Forse+stroom+aan+zware+vleesvarkens
Nieuws
© Archief Varkens.nl

Forse stroom aan zware vleesvarkens

In de eerste zes weken van dit jaar zijn er honderdduizend varkens meer door Nederlandse slachterijen verwerkt, dan in dezelfde periode begin 2020. Het gemiddelde slachtgewicht is met 102,2 kilo extreem hoog.

In de eerste zes weken zijn dit jaar 1,97 miljoen vleesvarkens verwerkt door Nederlandse slachterijen, blijkt uit marktcijfers van RVO.nl. Een record, want vorig jaar waren er dat 1,87 miljoen en dat was toen een recordaantal. Het gemiddelde slachtgewicht lag begin 2020 ook op een recordhoogte van 100,9 kilo.

Dus ook wat betreft gemiddeld slachtgewicht breekt 2021 een record. Met 102,2 kilo is dat weer 1,3 kilo erbij. In 2019 lag het gemiddelde slachtgewicht op 99,3 kilo. In 2018 woog een geslacht vleesvarken in die periode gemiddeld 98,1 kilo.

Toch niet vetter

Normaal gesproken gaat het zwaarder afleveren van varkens gepaard met een minder mager karkas. Dat vervettingseffect is niet zichtbaar in de RVO-cijfers. De huidige generatie vleesvarkens kan tot een hoger gewicht groeien met behoud van het vleespercentage van 58,8 procent.

Bij lichter leveren in zowel 2020 als 2019 was het percentage mager vlees identiek. De gemiddeld ruim 4 kilo lichtere vleesvarkens, die in de eerste zes weken van 2018 werden geslacht, prikten een vleespercentage van 58,9 procent.

Halvering

Een van de redenen dat er meer vleesvarkens in Nederland geslacht worden, is de dalende export. In de eerste weken van dit jaar zijn er gemiddeld 12.000 minder varkens naar Duitse slachterijen vervoerd in vergelijking met begin 2020. Dat is bijna een halvering.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer