Duitsland+ontwikkelt+naar+zelfvoorzienend
Nieuws
© Varkens Archief

Duitsland ontwikkelt naar zelfvoorzienend

De productie van varkensvlees ontwikkelt zich in Duitsland naar zelfvoorzienend. De hoge kostprijs en Afrikaanse varkenspest versnellen dat proces, stelt Markus Fiebelkorn.

Tijdens de digitale EuroTier 2021 vertelde Fiebelkorn, marktanalist van de Deense varkenshoudersproducenten, dat Duitsland in Europa een grote speler is op de varkensvleesmarkt, maar voor China niet.

Ongeveer 1 procent van de Chinese varkensvleesimport is afkomstig van Duitse vleesverwerkers. Daarom verwacht hij dat China geen uitzondering op ‘vrij van Afrikaanse varkenspest’ voor de Duitsers zal maken.

‘Duitse varkensvleesverwerkers zullen dus niet kunnen profiteren van de aanhoudend hoge importbehoefte vanuit China. Daarnaast is de kostprijs van varkensvlees in Duitsland meer dan 20 cent per kilo hoger dan in Denemarken en Spanje.’ De Duitsers zullen het volgens Fiebelkorn dus extra zwaar hebben zolang ook Afrikaanse varkenspest wereldwijde markttoegang beperkt.

Interne varkensvleesmarkt

Tussen 2011 en 2016 lag de Duitse varkensproductie op het hoogste niveau ooit: rond de 120 procent zelfvoorzienend. Sinds 2017 is al een daling ingezet, maar dit jaar zal de productiedaling extra sterk zijn. ‘De Duitse varkenssector zal zich daarom richten op het bedienen van de interne varkensvleesmarkt.’

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer